Zo hanteer je conflicterende verwachtingen

rolconflictenJe wordt er helemaal gek van: Je werkt hard aan een zeer complexe zaak, want de stukken moeten uiterlijk donderdag klaar liggen. Tegelijkertijd vraagt je stagiair aandacht. Terecht, vind je, en je probeert hem te helpen. In de maatschap moet je ook nog allerlei problemen op zien te lossen met het secretariaat. Bovendien begint je jongste kind net op school, en in het bedrijf van je man is een reorganisatie gaande, waardoor hij niet te genieten is thuis.

Gek wordt je ervan. Je probeert het toch voor iedereen goed te doen. Maar het is gewoon te veel. Gevolg: je snauwt je stagiair af, reageert ongeduldig op de noden van het secretariaat waardoor het probleem verergert. Je jongste kind is heel aanhankelijk, en het breekt je hart om toch tot laat te werken, dus je doet allebei halfslachtig. Ook nog luisteren naar de verhalen van je man is gewoon te veel, en jullie krijgen ruzie.

Je hebt het gevoel dat je overal te kort schiet.

Zo is het ook.

Daarom schiet je overal te kort

Dit is meer dan alleen drukte: hier is sprake van conflicterende verwachtingen, van rolconflicten.

  • Conflicten tussen je rollen van advocaat, leidinggevende, partner, opleider/patroon, moeder en echtgenote.
  • Conflicten binnen rollen, bijvoorbeeld: vrijheid versus controle, vertrouwen versus zekerheid. Allebei is niet mogelijk, het ene beperkt altijd het andere.

Rolconflicten komen heel vaak voor (lees: altijd), en ze zijn lastig, omdat ze maar ten dele oplosbaar zijn. Bovendien voelen ze vaak bedreigend: je doet het immers nooit goed genoeg.

Rolconflicten zijn niet te vermijden.

Rolconflicten zijn er altijd.

Gelukkig kun je er wel wat aan doen om ze veel draaglijker te maken.

Duidelijkheid is hierbij een sleutelwoord, want nog erger dan rolconflicten is misschien rolverwarring: wat als jij niet eens begrijpt wat er van je verwacht wordt? Of als de anderen niet weten wat ze van je kunnen verwachten?

Wil je dit aanpakken?

Download dan de checklist met

  • De 7 belangrijkste punten waar je aan moet denken als je last hebt van conflicterende verwachtingen en rolconflicten.
  • Concrete tips die je leven veel lichter maken.

Ik wens je veel succes ermee!

Download hier de checklist

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *