Zo ver kan pleasen gaan
Onthutst toont Mike een tattoo op zijn arm. Ik zie een kinderlijk getekend, lelijk wezen in zwarte inkt op zijn huid. Ik probeer mijn gezicht in de plooi te houden, terwijl ik hem vragend aankijk.
“Je hebt me de vorige keer de opdracht gegeven om te observeren als ik mezelf betrap op pleasen”, vertelt hij. “Nou, dit was dus het hoogtepunt!” Al lang wilde hij een eigen ontwerp laten tatoeëren. Nu, op vakantie, vond hij de juiste studio. Hij had nog net een uurtje voordat hij weer met vrienden had afgesproken. De kunstenaar ging aan de slag, en al gauw zag Mike dat het niet werd zoals hij wilde. Maar hij kon toch niet weglopen? Hij zei niks. Het werd steeds erger. Hij bleef zijn schrik onderdrukken, omdat de tattooërder zo aardig was en zijn best deed. Toen het te lelijk werd, stopte hij hem uiteindelijk alsnog. Maar het kwaad was al geschied.
Misschien heb jij aan pleasen nooit een mislukte tattoo overgehouden. Pleasers zullen echter het gevoel herkennen dat nee zeggen, je eigen mening uiten soms veel erger en moeilijker lijkt dan het ondergaan van iets dat je niet wil.
Hoe kun je een dergelijk debacle zoals dat van Mike voorkomen?
In drie stappen je pleasegedrag aanpakken
1. Observeer jezelf om te ontdekken hoe pleasen bij jou werkt. Vaak kun je het erkennen aan het feit dat je alleen maar bezig bent met wat de ander vindt of denkt. Misschien ben je ook bang of pieker je.
Als je jouw pleasepatroon herkent, kies dan een duidelijk waarschuwingsteken. Een herkenbare gedachte, en gevoel of een lichamelijke sensatie zoals een steen in je maag kunnen allemaal als signaal dienen. Dat helpt je om op het moment zelf te kunnen beseffen dat je in de gevarenzone komt.
2. Zodra je het signaal opmerkt, richt je je aandacht naar binnen. Wat wil jij? Wat vind jij ervan? Voor geoefende pleasers is dat een lastige stap, omdat ze nauwelijks nog weten wat ze zelf vinden. Oefenen helpt. Begin klein, vraag jezelf eerst bij onbelangrijke vragen af wat je ervan vindt. Ontwikkel het van daaruit verder.
3. Speel in je hoofd twee scenario’s door met de gevolgen van wel en niet pleasen op de korte en lange termijn. Baseer hierop je keuze.
Mikes scenario’s was helder: De tatoeëerder niet stoppen betekende op de korte termijn dat hij het conflict niet aan hoefde te gaan. Op de lange termijn betekende het echter een lelijke tatoeage. Had hij wel iets gezegd, was het op de korte termijn even vervelend geweest, maar hij had op de lange termijn erger voorkomen.
Mosterd na de maaltijd voor Mike, maar wel een les die hij niet vergat. Vanaf dat moment was hij veel alerter. Hij onderkende duidelijker zijn wensen en vermeed conflicten minder vaak. Hij ontdekte dat mensen het over het algemeen best accepteren als je nee zegt. Zijn zelfvertrouwen groeide, en steeds vaker ging het goed.
Ben jij het pleasen zat?
Maak dan een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek. Tijdens dit gesprek ontvang je een persoonlijk voorstel op maat, en ontdek je hoe jij je gedrag blijvend kunt veranderen.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!