Goedbedoelde re-integratie
Op dit moment ben ik een aantal mensen aan het begeleiden tijdens hun re-integratie op het werk. Beide bedrijven en beide leidinggevenden doen werkelijk hun best. Ze hebben alleen maar goede bedoelingen, en toch is er een groot verschil.
Het ene bedrijf gaat ervan uit dat het vooral belangrijk is om tijdsdruk en deadlines te vermijden tijdens de re-integratie. Zij geloven dat een burn-out ontstaat door te veel werk of een te hoge tijdsdruk. Dat is natuurlijk niet helemaal verkeerd, maar zo simpel zit het niet. Gevolg van deze aanname: Architect Hannah werkt nu op een beginnend project, waar ze heel vrij de grote lijnen van een nieuwbouwproject kan schetsen, zonder druk. Klinkt heerlijk, toch?
Maar niet voor Hannah. Zij is juist iemand die een vast kader nodig heeft, die concrete oplossingen op detailniveau wil vinden voor iets waarvan het eindpunt al duidelijk is. Het vrije werk kost haar veel energie, en ze vindt het ook niet leuk. Gevolg: haar herstel loopt helemaal vast. Het project trouwens ook.
Hoe anders doet het de andere organisatie (door schade en schande wijs geworden). Ze staan open voor informatie over burn-out. We hebben een paar maanden geleden met alle leidinggevenden een workshop gehouden waarin ik ze meer geleerd heb over ontstaan, gevolgen en herstel van burn-out. Ze weten nu dat zeker de helft van het probleem en van de oplossing bij het bedrijf ligt. En ze weten dat de re-integratie goed moet afgestemd zijn op de behoeftes en talenten van de medewerker.
Dat helpt, merk ik in mijn werk met Corinne, die na een terugval weer met haar re-integratie gaat beginnen. Deze week had ik een driegesprek met haar en haar leidinggevende. Samen hebben we een plan bedacht, afgestemd op Corinne, op wat zij nodig heeft, en op de situatie in het bedrijf. Een plan dat haar beschermd, terwijl ze wel stappen zet. Regelmatig evalueren we. Er is aandacht voor zowel de factoren die bij Corinne zelf het burn-out-risico vergroten, en op de factoren die in het bedrijf aanwezig zijn. Corinne én haar leidinggevende gaan aan de slag. Het zal geen makkelijke weg worden, voor geen van beide. Maar de kans van slagen is stukken groter.
Denk je bij het lezen dat bij jou of in jouw bedrijf ook een heleboel niet goed gaat? Of dat je organisatie nog een paar stappen moet zetten? Bekijk dan mijn modulaire programma “Een gezond team bouwen”, of neem contact op met mij.