Waarom pianisten betere advocaten zijn
Ja, pianisten zijn betere artsen en advocaten. Ik weet het, het klinkt best bizar. En toch is het zo.
Vorige week had ik een coachingsgesprek met Marc. Hij was tot voor kort specialist bij een groot ziekenhuis, waar hij heel hard moest werken en lange uren maakte. Hij voelde de verantwoordelijkheid zwaar op zijn schouders. Daar werd hij angstig van, want hij had letterlijk met leven en dood te maken: een fout, en iemand stierf die had kunnen leven. Bovendien werkte hij in een ontzettend competitieve omgeving met veel grote ego’s, die status belangrijk vinden. Twijfel en angst waren geen optie.
Hij ging er bijna kapot aan. Sterker nog, hij was nog maar millimeters verwijderd van een burnout. Oude hobby’s had hij opgegeven, vrienden zag hij steeds minder. Uiteindelijk bleek na intensieve gesprekken dat er maar een conclusie mogelijk was: hij moest weg bij dit ziekenhuis, vertrekken uit deze ziekmakende maatschap. Het besluit viel hem zwaar. Uiteindelijk ging hij in op een aanbod dat hij kreeg van een ander, kleiner ziekenhuis.
Daar was de sfeer heel anders: men steunde elkaar en hij kon zijn ideeën, voorstellen, twijfels en zorgen uiten zonder afgemaakt te worden. Sterker nog, zijn collega-artsen waren heel geïnteresseerd in wat hij te bieden had. Hij kon het bijna niet geloven.
Hij heeft het nog steeds druk, maar omdat de omgeving zo anders is, kan hij het nu veel beter aan. Inmiddels werkt hij er al een tijdje en het gaat veel beter met hem.
Maar wat heeft dat met een piano te maken?
Simpel: Marc had namelijk een heel belangrijk inzicht: “Ik dacht altijd dat ik heel hard moest werken, dat alles om werk moest draaien. Ik kon mijn werk daardoor ook thuis niet meer stopzetten, er was geen ruimte meer. Nu ben ik weer begonnen met piano spelen, ik neem zelfs lessen. In het begin voelde ik me daar schuldig over. Maar nu denk ik, merk ik [en hij keek me verrast aan] – dat ik dankzij pianospelen een betere arts wordt!”
Hij had helemaal gelijk.
En wat voor artsen klopt, klopt bijvoorbeeld voor advocaten, ontwerpers en andere net zo goed.
Moet je nu beginnen met pianolessen?
Nee, dat dan ook weer niet. De essentie ligt niet in het pianospelen per se.
De essentie ligt in het doen van het activiteit waarin je op een fijne manier lichtjes bezig bent terwijl je ruimte in je hoofd creëert.
Want de hersenen hebben tijd, rust en ruimte nodig om informatie, gedachtes en gevoelens te verwerken.
Voor pianospelen (of voetbal, zingen, sporten, tuinieren, dansen of …) heb je andere hersengebieden nodig dan voor werken, nadenken of schrijven. Op zo’n moment ben je er gewoon, bij wijze van spreken: je doet wat je doet, niet meer en niet minder. Dat maakt dat je mentaal kunt verwerken en herstellen.
Dit soort activiteiten maken dat je:
- Plezier beleeft.
- Afstand schept tot je dagelijkse werk.
- Een “mijmermoment” hebt, waarin je ongemerkt verwerkt, reflecteert, je gedachtes vrij laat lopen, waardoor je mentaal herstelt.
Alle drie heb je nodig om te kunnen functioneren. Wat gebeurt er als je dat niet hebt in je leven?
- Zonder plezier tank je geen energie.
- Zonder afstand kun je niet helder zien en denken.
- Zonder herstel raak je uitgeput, ga je steeds meer fouten maken en geïrriteerd worden.
Wat als pianolessen alleen niet genoeg zijn?
Soms is er meer nodig dan pianolessen. En soms zit je zo vast dat je er alleen niet meer uitkomt.
Weet wel: er zijn áltijd mogelijkheden, er is altijd een oplossing.
Zie je het even niet voor je hoe die oplossing eruit kan zien? Pak dan je kans:
Ik geef volgende week weer 2 telefonische strategiegesprekken weg. Daarin bekijken we jouw situatie en ik laat je zien welke strategieën je kunt toepassen om je werkende leven zo vorm te geven dat je er veel gelukkiger van wordt. Klinkt dat aantrekkelijk? Stuur dan voor 3 november een mail naar info@gerny.nl.
PS. Ben je advocaat en heb je nog niet genoeg PO-punten voor 2016 verzameld? Dan kun je twee vliegen in een klap slaan: Gerny Coaching + Consulting is een door de Nederlandse Orde van Advocaten erkende opleidingsinstelling. Voor elk uur coaching en teamcoaching krijg je een niet-juridisch PO-punt.
PPS. Ik kan het niet laten om ook dit aan te kondigen: Ik ben net een brandnieuw eboek aan het schrijven, dat binnenkort klaar is voor publicatie: “Het geheim van succesvolle maatschappen en teams”. Je hoort er gauw meer over!
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!