Gerny coaching + consulting
  • Stresscoaching
  • Loopbaancoaching
  • Coaching voor advocaten
  • Workshops en trainingen
  • Alexandra Gerny
  • Artikelen
  • Contact
  • English
  • Menu Menu

06 81 88 33 37

info@gerny.nl

Gerny Coaching + Consulting

Herengracht 62
1015 BP Amsterdam

Nijd en afgunst

in Coaching, Omgaan met tegenslag

Ja, soms voel ik ook afgunst.  Het gebeurt bijvoorbeeld als ik iemand zie die iets ontzettend goed kan dat ik graag ook zo goed zou willen kunnen. Ik betrap me er dan bij dat ik bijzonder goed oplet of hij of zij niet een foutje maakt zodat ik dit dan nonchalant kan verbeteren. Zodat het voor hem pijnlijk is, en mensen mij bewonderend aankijken.

Als ik dat merk bij mezelf, schaam ik me altijd. Want ja, fraai is dit niet. Gelukkig blijft het meestal bij de fantasie. En tegelijkertijd weet ik dat het heel menselijk is.

Wedden dat jij dit gevoel ook kent?

Soms is nijd ook goed

Nijd klinkt erg – maar het kan net zo goed positief als negatief zijn. Bij ambitie hoort bijvoorbeeld vaak ook nijd – het willen bereiken wat een ander kan of heeft. En dat is nuttig.

Ook als het gaat om rechtvaardigheid in politiek en maatschappij kan nijd een constructieve kracht zijn. Denk bijvoorbeeld aan het stemrecht voor vrouwen: zonder nijd was het er niet gekomen.

Meestal is afgunst destructief

Veel vaker is nijd negatief, en dat noemen we dan meestal afgunst. (Trouwens, wat het verschil is met jaloezie, dat lees je hier). Afgunst is een ontzettend vervelende en vaak destructieve emotie. En toch speelt het vaak, vaker dan we willen en vaker dan we zien.

Heeft de ander iets dat jij graag wil hebben? Dan zou het best kunnen dat je afgunstig bent. Je neemt het de ander kwalijk, en dat roept de wens op om hem of haar te kwetsen.Want dat is het vervelende aan afgunst (en dat is een van de verschillen met jaloezie): de wens om te kwetsen, om kapot te maken. Ook als je zelf daardoor verliest.

En nee, het gaat vaak niet om geld of om bezittingen. Het gaat om kennis, om aandacht, om succes, om humor – het kan van alles zijn.

 Afgunst maakt ongelukkig

Het vervelende aan afgunst is de kracht om ongelukkig te maken: jij bent ongelukkig, en je wil de ander ook ongelukkig maken. In dit licht kun je je bijvoorbeeld afvragen in hoeverre de moeilijkheden waar de Europese Unie de laatste jaren in verkeert niet deels te maken hebben met afgunst.

AfgunstZeker als het om materiële afgunst gaat, dan gebeurt er nog iets anders: je staart je letterlijk blind op wat de ander heeft en je ziet niet meer wat je zelf hebt. Jij voelt je leeg, en de ander lijkt het allemaal te hebben.

Ik kan het nou toch niet laten om de kunst erbij te halen: de Italiaanse schilder Giotto heeft in 1304 – 1306 allegorieën van onder andere de nijd (“Invidia”) geschilderd in de Arenakapel in Padova. Hij beeldt perfect uit waar het over gaat: de giftige slang, de giftige woorden dus die de mond verlaten en die zich tegen jezelf keren, de grote oren die elke fout willen horen, de handen die willen pakken, het vuur onder de voeten, de pijn. Giotto is heel duidelijk: afgunst is vernietigend.

Dan is er ook nog leedvermaak: als je plezier beleeft aan de pijn van de ander, ook dan is afgunst in het spel.

Het is echter gevaarlijk om alles te snel te roepen dat de ander alleen maar nijd voelt. Het is een van de grote dooddoeners. Nijd en afgunst mogen dan wel vaak een rol spelen, vaak ligt er echter een wens onder waar je iets mee moet.

 Hoe ga je om met afgunst?

Afgunst is een emotie die niemand wil. Maar als je goed kijkt en goed let op je eigen destructieve impulsen, dan zie je dat ook jij het vaker voelt dan je zelf beseft.

Wat doe je ermee?

1. Onderzoek het

Wat is er aan de hand? Afgunst geeft je informatie over wat je wil. Kennis, een groot huis, een geweldig profiel op social media, vrienden …

2. Bekijk wat je wel hebt

Goed, de ander heeft een groot huis, een indrukwekkend netwerk, weet ontzettend veel. Wat heb jij waar je dankbaar voor kunt zijn?

Met andere woorden: stap uit de destructieve cirkel en kijk naar wat je wél hebt. Dat helpt je om te relativeren.

3. Maak een keuze

Je weet nu waarover je afgunst voelt en dus wat jij wil. Maak een keuze: vind je het belangrijk genoeg om het te willen bereiken? Kies er dan voor, en onderzoek hoe je je doel kunt bereiken. Ga stap voor stap die kant op.

Is dat niet mogelijk, of vind je het niet belangrijk genoeg?

Benoem voor jezelf dat je afgunst voelt en agressie. Geef het even de ruimte. Denk erover na of je je impuls wil volgen of niet. Maak een keuze welk gedrag je wil vertonen. Of benoem het: dat haalt de angel eruit.

4. Accepteer dat afgunst erbij hoort

Wij kennen allemaal nijd en afgunst. Het hoort bij de mens. Weten dat het speelt kan al helpen.

Als het je lukt om jezelf voor die gevoelens niet te veroordelen, maar ze te aanvaarden heb je al veel gewonnen. Een gevoel is een ding, ernaar handelen een ander. Je kunt het voelen, en als je je er bewust van bent, kun je ervoor kiezen om je er minder naar te gedragen.

 

PS. Dit artikel is het laatste deel van een serie over lastige gevoelens. Eerdere artikelen gingen over het kwijtraken van negatieve emoties, angst overwinnen, schuldgevoelens, schaamte, verdriet,  boosheid en jaloezie.

Deel dit stuk
  • Delen op Facebook
  • Delen op X
  • Delen op WhatsApp
  • Delen op LinkedIn
  • Delen via e-mail
https://www.gerny.nl/wp-content/uploads/2015/06/Afgunst.jpg 1323 707 Alexandra https://www.gerny.nl/wp-content/uploads/2014/11/Logo-Alexandra-Gerny-DEF-440X210.png Alexandra2015-06-17 07:00:582015-06-17 09:09:13Nijd en afgunst
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Download de vragenlijst “Ben ik burn-out?”

Download de vragenlijst “Ben ik burn-out?”

Maak je je zorgen of je burn-out aan het raken bent? Dankzij deze checklist weet je binnen enkele minuten waar je staat.

Vul je gegevens in en je ontvangt de checklist in je inbox.

Veelgestelde vragen

  1. Hoe werkt het?
  2. Is coaching duur?
  3. Moet ik mijn probleem niet zelf kunnen oplossen?
  4. Werk je volgens een bepaalde methodiek?
  5. Wordt coaching vergoed?
  6. Wat is stress, burnout en overspanning?
  7. Do you offer coaching sessions in English?
  8. Bieten Sie Coaching auch auf Deutsch an?
Lees hier de antwoordenStaat je vraag er niet bij?Bel 06 81 88 33 37, of mail je vraag, en je krijgt binnen 48 uur een antwoord.

Referenties

Toen alles op mijn werk leek te gaan overkoken, waaronder ikzelf, kon ik gelukkig goed overleggen met Alexandra. Zij gaf mij de handreikingen waarmee ik zelf zaken kon relativeren en de rust kon vinden om zonder grote problemen de druk weer van de ketel te krijgen. Maar ze hielp me ook om te voorkomen dat ik weer in die situatie kom. Nu is het aan mij om daar ook voor te zorgen.

JohanAdvocaat

A week ago, I started my project at university. This is a very old and important dream coming true and I wanted to thank you for your support in the process. You help has been invaluable! You helped me grow stronger, more confident, more honest and better at making clear boundaries. I would not have been able to get this prestigious grant without you.

VassoResearcher

Ik ben ontzettend tevreden. Dit komt met name omdat ik echt onder de indruk ben van hoe goed Alexandra mij kon helpen mijzelf beter te begrijpen door heel kloppende analyses. En dit op een zeer prettige, betrokken en open manier te doen waardoor je je erg op je gemak voelt.

IrisHuisarts
Vorige Vorige VorigeVolgende Volgende Volgende
meer referenties
Grenzen stellen
26 juli 2022

Hartelijke reet

Hartelijke reet. Dat staat er best vaak als ik een mail aan…

4 februari 2020

Zo ver kan pleasen gaan

30 oktober 2019

Hoe bewaak je je grenzen?

Doelen bereiken
20 mei 2022

Stralend falen

Elke week een tekst op de website. Dat had ik besloten en beloofd.…

11 maart 2020

Heb je er geen zin in?

8 augustus 2019

Plannen is een kunst – zo hou je het simpel

PIEKEREN EN SLAPEN
Waarom pianisten betere advocaten zijn
28 oktober 2016

Waarom pianisten betere advocaten zijn

Ja, pianisten zijn betere artsen en advocaten. Ik weet het, het…

31 augustus 2016

Te druk? Dit zijn mijn beste tips

2 december 2015

Zo herken je een te groot verantwoordelijkheidsgevoel

Stress
7 september 2023

Slechteriken

In tranen zit Merel voor me. Ze kwam bij me omdat ze gestrest…

21 juni 2022

Er moet nu een oplossing komen!

3 juni 2022

Goedbedoelde re-integratie

© 2025 Gerny Coaching + Consulting
  • Referenties
  • Privacy
  • Contact
Link naar: Jaloezie! Link naar: Jaloezie! Jaloezie!Link naar: 3 strategieën om efficiënter samen te werken Link naar: 3 strategieën om efficiënter samen te werken 3 strategieën om efficiënter samen te werken
Scroll naar bovenzijde Scroll naar bovenzijde Scroll naar bovenzijde