Hoe je je negatieve emoties kwijtraakt
Emoties. Heb je er soms ook gewoon geen zin in? Vooral als ze negatief en vervelend zijn?
Ik bijvoorbeeld ben soms mijn schuldgevoelens zat, die bij mij helaas vrij makkelijk opkomen.
Maar ja … negatieve emoties zijn er, of we dat nou leuk vinden of niet. En ze zorgen soms voor best veel stress.
Emoties onderdrukken?
Wij hebben allemaal de neiging om negatieve emoties te onderdrukken. Of om ze weg te redeneren. Of om iets anders te doen, in de hoop dat ze vanzelf verdwijnen. Om ze te negeren.
Soms werkt dat ook inderdaad. Soms is is het zelfs heel nuttig.
Maar vaak ook niet. Dan voelen we de emoties weliswaar niet meer bewust, maar in ons onbewuste zijn ze nog steeds aanwezig. Het probleem is dat ze van daar ons gedrag bepalen zonder dat we het doorhebben.
Ik denk bijvoorbeeld aan een klant van mij die, als er iets moeilijks in haar leven gebeurde, heel hard ging werken. Op een bepaald moment gebeurde er veel tegelijkertijd waar ze bang, boos en verdrietig van werd. Ze werkte zich letterlijk kapot, tot aan overspanning toe. Zo hoefde ze haar angst en verdriet over haar dementerende moeder en haar relatieproblemen niet onder ogen te zien. De prijs die ze daarvoor betaalde was echter hoog, ze werd ziek gemeld en kwam overspannen bij mij.
Toen ze het patroon begreep, de emotie indook, en vervolgens leerde wat ze nodig had om het te kunnen verdragen en hanteerbaar te maken, ging het snel weer beter met haar, haar werk en haar relatie.
Laat de emotie zwemmen als een strandbal
Wat heeft dit verhaal met een strandbal te maken?
Veel.
Probeer eens een strandbal onder water te houden. Het kan wel. Maar het kost enorm veel energie. En als je even niet oplet, of als je moe wordt, gaat het mis, schiet de strandbal omhoog, en word je kletsnat. Wat je juist niet wilde gebeurt.
Je kunt daarom beter de strandbal op het wateroppervlak laten zwemmen. Dan is hij er nog steeds, maar je kunt hem heel makkelijk opzij zetten.
Precies zo gaat het met emoties.
Onderdrukken en ertegen vechten kost bergen energie. Als ze dan naar het oppervlak schieten (en je kunt er gif op innemen dat dat vroeg of laat gaat gebeuren) dan wordt je kletsnat. Doe je rare dingen. Trek je je terug in je schulp. Krijg je ruzie. Wordt je heel verdrietig. Of verlamt het je.
Omgaan met emoties
Je kunt emoties beter onder ogen zien, ze onderzoeken en er iets mee doen. Ze geven namelijk vaak belangrijke informatie, die via ons verstand niet toegankelijk is. Daarom is het belangrijk om ze eerst te bekijken (waardoor ze al krimpen) en vervolgens opzij te zetten, precies zoals een strandbal.
Maar dat is niet zo makkelijk. Daarom wil ik er de volgende weken dieper op ingaan.
Nieuwe serie: Omgaan met negatieve emoties
Dit is het begin van een serie over lastige gevoelens, wat ze betekenen en hoe je ermee om kunt gaan zodat je leven lichter en makkelijker wordt. Je zult ook zien dat deze emoties waarschijnlijk meer grip op je hebben dan je dacht, en je ontdekt waarom het fijn is om dat te beseffen.
(Tussen haakjes even een klein persoonlijk en tegelijkertijd klassiek voorbeeld: Ik dacht lang dat ik nauwelijks last heb van jaloezie en afgunst. Het past niet bij mij, vond ik. Inmiddels weet ik dat het onbewust toch regelmatig speelt. Als iemand mij irriteert die bijvoorbeeld heel veel kennis etaleert, dan heeft dat toch ook met jaloezie te maken, vrees ik. Sinds ik dat weet, verdwijnt de irritatie wat makkelijker.)
De volgende 7 artikelen gaan over:
1. Angst
2. Schuld
3. Schaamte
4. Verdriet
5. Boosheid
6. Jaloezie
7. Afgunst
Het is een beetje een somber rijtje, ik weet het …
Ga de uitdaging aan: lees elke twee weken een artikel over een lastige emotie, en je zult een paar confronterende en een heleboel opluchtende Aha-momenten hebben!
Daar kijk ik echt naar uit!
De serie is al verschenen. Je vindt ze onder het kopje “Artikelen”, https://www.gerny.nl/artikelen-over-coaching/