Zo houd je je innerlijke Schweinehund in toom

Je kent het vast wel: je hebt allerlei goede voornemens en mooie plannen . Je wil het doen. Echt! Maar ja, je stelt toch uit, het komt er niet van, al weet je nog zo goed dat het gewoon goed is voor je.

In Zwitserland heb je daar een hele mooie uitdrukking voor: Het is je “innere Schweinehund” die je goede bedoelingen doet sneuvelen.

Ik heb nog geen goede vertaling kunnen vinden: je ‘innerlijke klootzaak/hufter’ is te grof, je zwakkere zelf klopt wel, maar spreekt niet tot de verbeelding. Voor nu hou ik het dus bij de innerlijke Schweinehund, dat is volgens mij wel duidelijk. Suggesties zijn welkom!

Zo werkt je Schweinehund

Jouw innerlijke Schweinehund is moeilijk in toom te houden, omdat hij je heel sluw ondergraaft.

Zodra je doel niet duidelijk is, (“ik moet vaker gaan sporten”), heeft hij meteen beet.

Soms zal hij je echter ook pakken als je niet echt gemotiveerd bent of de zin van de zaak niet inziet. Voordat je hem probeert uit te schakelen, moet je dus even checken hoe het daarmee zit: vind je het zelf nuttig? Sta je achter de actie? En: heb je een keuze?

Gelukkig zijn er een paar trucjes die helpen.

1. Zorg voor druk van buiten

Deadlines zijn soms erg vervelend. Tegelijkertijd zorgen ze er ook voor dat je in actie komt. Veel mensen hebben druk nodig om goed te functioneren. Daar kun je gebruik van maken.

Stap 1: Leg je erbij neer dat je zonder deadline weinig doet. Dat heb je met tenminste de helft van de bevolking gemeen en is helemaal niet erg.

Stap 2: Creëer deadlines. Blokkeer kort voor afloop van de deadline tijd in je agenda zodat je dan het werk kunt doen. Probeer het niet eens eerder! Je gaat het toch niet doen. Zo bespaar je jezelf veel stress en schuldgevoelens.

2. Waarom samenwerken en belonen helpt

Soms heb je een stok achter de deur nodig: spreek met een vriend of collega af wat je precies tot wanneer gaat doen. Als je het niet doet, betaal je een boete van bijvoorbeeld 5 of 10 Euro. Het moet in ieder geval een beetje pijn doen. Voor veel mensen werkt dit omdat je ten eerste waarschijnlijk schaamt als je tegen je vriend moet zeggen dat je het wéér niet gedaan hebt. Dus ga je het maar beter snel doen. Ten tweede willen veel mensen geen geld onnodig uitgeven. Ten derde doe je het samen, en dat motiveert enorm!

Maar ook belonen helpt: als je iets wat je tegenstaat, doet, beloon jezelf dan! Eet iets lekkers, doe iets wat je fijn vindt. Maar pas daarna!

3. Zet jezelf vast

Als het om belangrijke zaken gaat, ben ik een grote voorstander van het grondig uitschakelen van je innerlijke Schweinehund. Bijvoorbeeld als het om langetermijn-doelen gaat. Ik ben bijvoorbeeld lid van het ZZP Pensioen, een regeling voor zelfstandigen, die door een aantal zelfstandigen-organisaties in het leven is geroepen. Daar spaar ik dus geld voor later. Voor mij is deze regeling een belangrijk trucje om het te winnen van mijn eigen Schweinehund: hij wil namelijk het geld dat ik nu verdien liever uitgeven voor allerlei nuttige of ook niet zo nuttige dingen. Sparen voor mijn pensioen later vindt hij helemaal niks, want het kost nu geld.

Mijn verstandige ik weet echter dat het heel goed is als ik pensioen opbouw. Daarom maak ik het geld dat ik kan missen altijd heel snel over naar de pensioenrekening. Dan is het weg en kan ik er in principe niet meer bij (er zijn wel wat uitzonderingen). Had ik het op mijn eigen rekening staan, zou ik mijn Schweinehund veel te vaak moeten tegenhouden. Nu doet het systeem het voor mij, en dat ervaar ik als zeer geruststellend. Bovendien weet ik dat mijn 80-jarige zelf de Alexandra van nu daar heel dankbaar voor zal zijn.

Met andere woorden: schep voldongen feiten, die je ook op een zwak moment niet kunt veranderen.

Meer tips of zelfs een vertaling?

Ik ben heel benieuwd wat jij doet om je innerlijke Schweinehund in bedwang te houden.

Je doet me een groot plezier als je me jouw antwoord of idee mailt of onderaan deelt. Bedankt!

 

 

 

 

0 antwoorden

Laat een reactie achter

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *