Zo deal je met opscheppers

Ken je ze ook, die mensen, die vinden dat ze altijd alles weten en alles kunnen? Ze kunnen het bloed onder je nagels vandaan trekken, of je het gevoel geven dat je klein en dom bent.

In dit artikel krijg je concrete tips hoe je met reuzegrote ego’s omgaat. Maar dat is niet het enige: helemaal aan het einde vertel ik je meer over mijn eind-2019-aanbod.

Maar lees eerst het verhaal van Sara, en welke tips haar hielpen.

Sara en de opschepper

Zo deal je met een opschepper

Sara is sinds kort hoofd van een afdeling bij een groot bedrijf. Na een goed begin wordt haar samenwerking met directeur Otto steeds onaangenamer. Successen, vertelt ze, zijn van Otto, terwijl mislukkingen de schuld zijn van Sara of de omstandigheden. Hij schuift problemen af op haar. Grotere beleidsvragen aanpakken lukt vanwege zijn ontwijkende gedrag zelden. Met bombarie vertelt hij hoe goed het wel niet gaat. Geïrriteerd heeft Sara al een paar keer geprobeerd om hem te confronteren met zijn gedrag. Maar als een stukje zeep ontglipt hij haar steeds. Inmiddels twijfelt ze of hij überhaupt zo goed is in zijn vak, maar de raad van bestuur loopt weg met hem.

Zo gedragen zich opscheppers

Opscheppers zoals Otto vind je veel in beroepen en posities met een hoge status. Vaak is er een gebied waarin ze getalenteerd en dus succesvol zijn. De rest wordt door charme, afleiding en allerlei slimmigheden of leugentjes weggemoffeld. Omdat ze alles al weten of het gezeur vinden, vragen ze niet om hulp en leren ze weinig bij. Tegelijkertijd geven ze jou het gevoel dat je niet goed genoeg bent.
 
Met andere woorden: samenwerken met opscheppers is uitdagend, zeker als ze succesvol zijn.

Hoe gaat het makkelijker?

 1. Accepteer de opschepper voor wat hij of zij is. Je kunt hem niet veranderen, daarvoor is zijn gedrag te diep verankerd in zijn persoonlijkheid. Houd zoveel mogelijk je onafhankelijkheid en maak duidelijke afspraken wie waarvoor verantwoordelijk is. Herken zijn talenten en tekortkomingen, en pas je verwachtingen daarop aan. Ook leugentjes en vertrouwensbreuken moet je kunnen verdragen.
 
2. Omdat een opschepper nooit zal toegeven dat hij of zij iets niet weet, kun je je verbetervoorstellen het beste indirect geven. Vertel jouw eigen succesverhaal en verwerk daarin jouw tip. Zo kan hij het zonder gezichtsverlies overnemen.
 
3. Tegen een opschepper ingaan kan gevaarlijk zijn, zeker als hij of zij een hoge positie bekleedt. Als je nee wil zeggen tegen zijn voorstellen, kun je het daarom beter met een zakelijke reden doen (“het geld ontbreekt”) of vaag (“mijn gevoel zegt me dat we dit beter niet kunnen doen”). Zo kan een opschepper jouw nee makkelijker accepteren.
 
Sara lukte het na een aantal gesprekken om haar verwachtingen bij te stellen. Door afstand, complimenten en omfloerste richtingsaanwijzingen werd haar relatie met Otto beter. Ze kon hem ook steeds meer zien als de onzekere en in wezen eenzame man die hij eigenlijk was. Hoewel ze nog steeds geen fan is van Otto, vindt ze haar werk zo leuk dat ze hem tolereert.

En jij?

Heb ook jij last van een ingewikkelde samenwerkingsrelatie met een collega, leidinggevende of opdrachtgever? Ben je het zat en wil je er eindelijk wat aan doen, zodat je weer met plezier kunt werken, ook als die collega er is? Wil je het nieuwe jaar in plaats van met buikpijn met een perspectief starten?

Mijn aanbod

Dan is dit je kans: Ik heb voor kerst nog drie plekken beschikbaar voor een gratis strategiegesprek. Daarin geef ik je een aantal strategieën, die je kunt toepassen zodat je minder last hebt van je uitdagende collega. Het gesprek vindt bij voorkeur plaats in mijn kantoor in Amsterdam.

Let wel: dit aanbod geldt alleen voor mensen, die zelf actief iets aan hun situatie willen doen. Als je allen maar je verhaal kwijt wil, is dit niet voor jou bedoeld.

Kans maken op een van de drie strategiegesprekken? Stuur me dan een email met je naam en kort je verhaal. Laat me ook weten op welke vragen je graag een antwoord wil.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *