Gerny coaching + consulting
  • Stresscoaching
  • Loopbaancoaching
  • Coaching voor advocaten
  • Workshops en trainingen
  • Alexandra Gerny
  • Artikelen
  • Contact
  • English
  • Menu Menu

06 81 88 33 37

info@gerny.nl

Gerny Coaching + Consulting

Herengracht 62
1015 BP Amsterdam

Zo voorkom je een welles-nietes-discussie

in Doelen bereiken

Wanhopig zit Paula tegenover mij. Want zij raakt vaak betrokken in vervelende discussies, en ze begrijpt niet waarom dat zo is. Haar enige verklaring is dat mensen haar dwars willen zitten, terwijl zij terechte vragen en redelijke eisen stelt.

Onthutst en teleurgesteld vertelde ze bij ons laatste gesprek over een bespreking met een ambtenaar van haar woongemeente rondom de plaatsing van zonnepanelen in haar buurt. Het gesprek leek redelijk goed te gaan, ze hadden afspraken gemaakt over wat er ging gebeuren en hoe het nu verder moest.

Ze was opgelucht en redelijk optimistisch, totdat ze haar inbox opende. De ambtenaar had haar een mail gestuurd met de vraag, of hij de correspondentie tussen de gemeente en haar kon doorsturen aan een andere betrokken partij. Zij antwoordde erop, hij antwoordde – en voor je het wist was de toon venijnig, en Paula in alle staten (en de ambtenaar waarschijnlijk ook).

Samen hebben wij de mailwisseling geanalyseerd om erachter te komen wat er mis was gegaan.

Ontbrekende redenen en redeneringen

Uiteraard waren aan beide kanten wat onhandigheden te lezen. Maar een ding sprong eruit: Paula uitte haar mening niet duidelijk, maar was vooral in de toon afwijzend. Ook benoemde ze niet waarom ze moeite had met het doorsturen van de mails. Resultaat: Net zoals de ambtenaar vond ook ik haar lastig overkomen.

Ik vroeg door, en verontwaardigd vertelde ze me dat het toch helder was dat de mailwisseling (die verder onschuldig leek) niet zomaar doorgestuurd kon worden, omdat ze ook informatie bevatte die niet over deze zaak ging.

Een helder en overtuigend argument, inderdaad. Alleen, ze schreef het niet, maar liet alleen haar boosheid tussen de regels door blijken. Ze dacht dat ze duidelijk was, maar ze was het niet. Dat leidde tot een vervelende mailwisseling, die makkelijk voorkomen had kunnen worden.

Voor Paula, zo bleek, was de reden van haar bezwaar zo vanzelfsprekend dat het niet eens in haar opkwam om dit te benoemen. Haar was ook niet bewust hoe haar toon overkwam.

Had Paula haar redenen genoemd, dan had de ambtenaar daar waarschijnlijk open op gereageerd, want ze had natuurlijk gelijk. Kleine moeite om deze passages eruit te halen, en het probleem was opgelost geweest.

Wat doe je als je zelf snel in vervelende discussies beland?

1. In elk gesprek, in elke discussie is het van essentieel belang dat je je redenen benoemt waarom je iets wil of vindt. Alleen dan kunnen anderen je volgen, en wordt er een echt gesprek mogelijk. Want besef wel: anderen kunnen niet in je hoofd kijken – wat voor jou vanzelfsprekend is, is het voor een ander niet.

2. Benoem deze redenen in de ik-vorm en niet abstract. Zeg “Het is voor mij belangrijk dat de printer niet te ver weg staat omdat ik last heb van hielspoor en daarom niet ver kan lopen”. Als je het abstract formuleert (“Onderzoek heeft uitgewezen dat…”, “het is toch algemeen bekend dat …”) beland je heel snel in een welles-nietes-discussie. En daar heeft niemand iets aan.

Wat doe als je tegenover boos wordt en jij begrijpt niet waarom?

Je ziet hem al aankomen: als jij niet snapt waarom je tegenover vindt wat hij of zij zegt, vraag hem of haar naar de redenen. Luister daar echt naar en ga erop in. Het gesprek zal meteen anders worden, en de kans dat jullie eruit komen, zal enorm toenemen.

Heb jij ook last van allerlei gedoe met andere mensen, en snap je niet hoe dat toch kan? Neem dan contact op met mij, en wij gaan in een vrijblijvend en gratis adviesgesprek onderzoeken wat er speelt en wat jij kunt doen om dit te veranderen.

Deel dit stuk
  • Delen op Facebook
  • Delen op X
  • Delen op WhatsApp
  • Delen op LinkedIn
  • Delen via e-mail
https://www.gerny.nl/wp-content/uploads/2018/02/welles-nietes-discussie-1.jpg 1059 1553 Alexandra https://www.gerny.nl/wp-content/uploads/2014/11/Logo-Alexandra-Gerny-DEF-440X210.png Alexandra2018-02-06 07:00:172018-02-02 17:47:54Zo voorkom je een welles-nietes-discussie
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Download de vragenlijst “Ben ik burn-out?”

Download de vragenlijst “Ben ik burn-out?”

Maak je je zorgen of je burn-out aan het raken bent? Dankzij deze checklist weet je binnen enkele minuten waar je staat.

Vul je gegevens in en je ontvangt de checklist in je inbox.

Veelgestelde vragen

  1. Hoe werkt het?
  2. Is coaching duur?
  3. Moet ik mijn probleem niet zelf kunnen oplossen?
  4. Werk je volgens een bepaalde methodiek?
  5. Wordt coaching vergoed?
  6. Wat is stress, burnout en overspanning?
  7. Do you offer coaching sessions in English?
  8. Bieten Sie Coaching auch auf Deutsch an?
Lees hier de antwoordenStaat je vraag er niet bij?Bel 06 81 88 33 37, of mail je vraag, en je krijgt binnen 48 uur een antwoord.

Referenties

Toen alles op mijn werk leek te gaan overkoken, waaronder ikzelf, kon ik gelukkig goed overleggen met Alexandra. Zij gaf mij de handreikingen waarmee ik zelf zaken kon relativeren en de rust kon vinden om zonder grote problemen de druk weer van de ketel te krijgen. Maar ze hielp me ook om te voorkomen dat ik weer in die situatie kom. Nu is het aan mij om daar ook voor te zorgen.

JohanAdvocaat

A week ago, I started my project at university. This is a very old and important dream coming true and I wanted to thank you for your support in the process. You help has been invaluable! You helped me grow stronger, more confident, more honest and better at making clear boundaries. I would not have been able to get this prestigious grant without you.

VassoResearcher

Ik ben ontzettend tevreden. Dit komt met name omdat ik echt onder de indruk ben van hoe goed Alexandra mij kon helpen mijzelf beter te begrijpen door heel kloppende analyses. En dit op een zeer prettige, betrokken en open manier te doen waardoor je je erg op je gemak voelt.

IrisHuisarts
Vorige Vorige VorigeVolgende Volgende Volgende
meer referenties
Grenzen stellen
26 juli 2022

Hartelijke reet

Hartelijke reet. Dat staat er best vaak als ik een mail aan…

4 februari 2020

Zo ver kan pleasen gaan

30 oktober 2019

Hoe bewaak je je grenzen?

Doelen bereiken
20 mei 2022

Stralend falen

Elke week een tekst op de website. Dat had ik besloten en beloofd.…

11 maart 2020

Heb je er geen zin in?

8 augustus 2019

Plannen is een kunst – zo hou je het simpel

PIEKEREN EN SLAPEN
Waarom pianisten betere advocaten zijn
28 oktober 2016

Waarom pianisten betere advocaten zijn

Ja, pianisten zijn betere artsen en advocaten. Ik weet het, het…

31 augustus 2016

Te druk? Dit zijn mijn beste tips

2 december 2015

Zo herken je een te groot verantwoordelijkheidsgevoel

Stress
7 september 2023

Slechteriken

In tranen zit Merel voor me. Ze kwam bij me omdat ze gestrest…

21 juni 2022

Er moet nu een oplossing komen!

3 juni 2022

Goedbedoelde re-integratie

© 2025 Gerny Coaching + Consulting
  • Referenties
  • Privacy
  • Contact
Link naar: Mensen doen rare dingen als ze onder druk staan Link naar: Mensen doen rare dingen als ze onder druk staan Mensen doen rare dingen als ze onder druk staanLink naar: De 5 beste tips bij acute stress Link naar: De 5 beste tips bij acute stress De 5 beste tips bij acute stress
Scroll naar bovenzijde Scroll naar bovenzijde Scroll naar bovenzijde