De 5 beste tips bij acute stress

Irritatie, een kort lontje, slecht slapen, piekeren, vaker ziek worden – het zijn allemaal symptomen van oplopende en acute stress. Gelukkig kun je vrij makkelijk een aantal dingen doen, die een verschil gaan maken.

Dit zijn de 5 eerste punten die je moet aanpakken zodat het snel beter gaat met je:

1. Maak meteen een pauze

Ja, nu meteen (nou, nadat je dit artikel gelezen hebt). Deze pauze hoeft niet lang te duren. Al een paar minuten ontspanning zorgen ervoor dat je hersenen en je lijf weer kunnen herstellen en je lichamelijke stressreactie afneemt.

Dus: Eet je lunch niet achter de computer, en maak elke dag een paar keer een korte pauze, juist en vooral als je het druk hebt.

Belangrijk: In die pauze kijk je niet op je telefoon, want dat is voor je hersenen geen ontspanning. (Nee, ook een spelletje is geen ontspanning.) Negeer je telefoon gewoon voor 5 minuten, kijk even uit het raam of klets met een collega.

2. Leg de telefoon een uur voor het slapengaan weg

Voldoende slapen is essentieel als je je goed wil voelen, minder wil piekeren en beter wil kunnen relativeren. Leg daarom je telefoon (en andere schermen)  tenminste een uur voor het slapengaan weg. Niet alleen geven schermen blauw licht af dat de aanmaak van melatonine verstoort, maar de prikkels houden ook je hersenen wakker.

Gevolg: je kunt de slaap niet vatten, of je slaapt onrustiger. Probeer het uit: het is een makkelijk trucje met grote gevolgen.

3. Ga elke dag even wandelen of sporten

… al is het maar een wandeling naar het pleintje twee straten verder. Lichaamsbeweging maakt dat je spieren ontspannen, en daarmee ook je geest. Probeer het uit: je zult snel een effect merken.

4. Doe leuke dingen voor jezelf

Lees lekker op de bank de Linda, NRC of de Donald Duck. Pak die thriller of roman. Ga even wat klussen, puzzelen, tekenen, tuinieren, in bad zitten, koken, pianospelen, vakantie plannen… als je het maar leuk en fijn vindt. Doe dat elke dag! Al is het maar 10 minuten. Dat geeft je de ontspanning en energie, die je nodig hebt.

5. Spreek af met vriendinnen en vrienden

Veel mensen, die onder druk staan, spreken niet meer af met vrienden en vriendinnen. Ze hebben er geen tijd meer voor, zeggen ze.

Fout! Maak er tijd voor! De ontspanning en het plezier geven je kracht en energie die je de volgende dag helpen. Hoe drukker je het hebt, hoe belangrijker sociale ontspanningsmomenten zijn. Af en toe is voldoende. Kun je de energie daarvoor niet meer opbrengen? Dan moet je echt opletten, want dat is geen goed teken.

Deze 5 punten zijn de eerste adviezen die ik nieuwe klanten geef als zij bij mij komen omdat het ze allemaal te veel wordt. Het is de basis van herstel, en de basis van een leven dat productief en prettig is.

Voor sommige mensen is dat al genoeg. Anderen hebben meer nodig omdat ze vastzitten in patronen zoals altijd ja zeggen of perfectionisme, of omdat de omstandigheden ingewikkeld zijn. In beide gevallen loont het om dieper te kijken: patronen kun je veranderen, en je kunt leren om anders om te gaan met de omstandigheden.

Wil je hierover sparren, of wil je er meer over weten? Maak dan een afspraak voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek, en we gaan samen kijken hoe jij uit je stress kunt komen.

 

0 antwoorden

Laat een reactie achter

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *