Tips voor betere zoomgesprekken
Volhouden. Dat is misschien hét woord van deze winter. Of een andere optie: zoom-moeheid, of het synoniem: Teams-afkeer. Daarom vandaag een paar tips, hoe je een beeldscherm-meeting wat fijner kunt maken.
Lees tot aan het einde door, want aan het einde van dit artikel vraag ik je nog even iets. Maar eerst de tips:
1. Zet de camera aan
Als je de camera aanzet , kun je niet anders: je moet uit je pyjama en in je kleren, je haar kammen, misschien make-up opdoen. Daarmee zorg je ervoor dat je minder verslonst. En dat is goed voor je welzijn: structuur helpt, de dag schoon beginnen ook.
2. Zet de self-view uit
De hele tijd naar jezelf kijken is boeiend, laten we eerlijk zijn. Hoe beweeg je, hoe kijk je? Zit je haar goed? Hoe goed zijn de rimpels te zien? Maar zo ben je ook steeds met twee dingen bezig, de vergadering en jezelf. En dat is heel vermoeiend. Dus: check even of je goed in beeld bent, en zet dan je self-view uit. Als dat niet kan (zoals bij Teams): plak er een geeltje over. Je hebt jezelf inmiddels al maanden bestudeerd, het hoeft nu niet meer.
3. Leg je telefoon weg
Als je telefoon weglegt (en je email uitzet), wordt je minder afgeleid door allerlei berichtjes. En dat scheelt, want multitasken is vermoeiend. Je zult zien dat een meeting daardoor soepeler loopt en je net iets minder bekaf bent.
4. Neem pauzes zonder scherm
Als er pauzes zijn in of tussen vergaderingen: ga dan weg bij het scherm. Loop naar buiten, doe een was, haal een kop thee, maak een handstand. Wat dan ook: weg van het scherm! Je ogen en je hersenen hebben die pauze echt nodig. Kijk ook tijdens een gesprek soms door de kamer: af en toe verder weg kijken is rustgevend voor je ogen.
5. Gebruik een koptelefoon
Met een koptelefoon hoor je beter, en moet je minder je best doen om anderen te verstaan. Ook dat scheelt in vermoeidheid. Bovendien zullen je medebewoners het op prijs stellen dat ze niet de hele tijd moeten meeluisteren met dat saaie gepraat.
6. Zorg voor een goede stoel
Zorg voor een goede stoel en een groot scherm op ooghoogte.
Als je geen goede stoel hebt: een zitkussen helpt. Daar zijn een heleboel betaalbare van, google maar. Ook staan is als afwisseling prettig. Daarmee voorkom je rug- en schouderklachten. Als je deze toch krijgt: vraag een fysiotherapeut om advies.
7. Maak ruimte voor creativiteit
Zeker in creatieve beroepen, zoals de architectuur, is het ontbreken van inspiratie een probleem. Als je elkaar nooit in het echt ziet en alleen efficiënt vergadert, mis je inspiratie en uitwisseling. Plan daarom ook open, creatieve bijeenkomsten, waarin je het hebt over … dat is aan jou. Vrije ruimte dus!
Volhouden. Maar hoe?
Juist voor deze coronawinter heb ik een modulair programma ontwikkeld, dat organisaties en teams helpt om deze tijden krachtiger en gezonder te doorstaan. Het heet “Volhouden. Maar hoe?”, en omvat een aantal workshops en (groeps)coaching met volop inzichten en praktische tools voor meer weerbaarheid.
Belangrijk: er zijn niet alleen workshops voor medewerkers, maar specifiek ook voor leidinggevenden. Zij hebben immers een enorme invloed op het welzijn binnen de organisatie, meer dan ze vaak beseffen.
Is dat iets voor jou, of voor jouw organisatie? Of ken je iemand voor wie het nuttig zou kunnen zijn? Dan zijn er twee mogelijkheden:
- Laat mij weten voor wie het nuttig kan zijn. Dan neem ik contact op met jou, of met de organisatie.
- Stuur dit artikel met de link naar het programma door aan anderen.
Daarmee help je zowel de organisatie als ook hun medewerkers. En mij help je ook. Veel dank hiervoor!