Best of … Veerkracht
De afgelopen maanden heb ik voor verschillende bedrijven, organisaties en universiteiten de tweedelige cursus “Verhoog je veerkracht” verzorgd. Aanleiding was corona, maar je veerkracht versterken is zo ongeveer in elke situatie nuttig. Veerkracht is een complex samenspel van verschillende elementen, van praktische tips tot diepgaande reflectie. Daardoor zijn er veel aanknopingspunten, en kun je precies dat ontwikkelen wat bij je past en wat je nodig hebt.
Deze “best of…” bevat 5 punten waarop in de workshop vaak sterk gereageerd wordt.
1. Het belang van helderheid
Alles begint met weten wat er aan de hand is, en wat dat voor jou voor gevolgen heeft. Feitelijke gevolgen, maar ook mentale/emotionele gevolgen. Daar gaat het regelmatig mis: mensen blijven te lang hangen in een vaag gevoel van ongemak.
Breng daarom in kaart wat er speelt. Met daarbij als belangrijkste vraag, simpel en toch vaak over het hoofd gezien: “Waar heb je wel een geen invloed op?”.
2. Moeilijke gevoelens niet vermijden
Moeilijke gevoelens wil je niet hebben. Ik ook niet. Negeren dan maar, denken veel mensen. Dat is weliswaar begrijpelijk, maar het werkt helaas maar zelden. De belangrijkste reden hiervoor is het feit dat emoties een functie hebben. Ze dienen ergens toe: ze geven bijvoorbeeld informatie. Luister je daar niet naar, dan blijven ze blèren.
Ga dus je gevoel niet uit de weg, maar ga na: wat is het wat je voelt? Waar in je lichaam voel je het? Waar gaat het over? Geef het ruimte, en vaak wordt het daarmee al minder.
3. Het belang van mindset
Als het gaat om veerkracht, dan is je mindset van groot belang, zo laat onderzoek zien. In deze context maken we onderscheid tussen twee mindsets: Fixed mindset en growth mindset. Als je in een fixed mindset zit, heb je gedachtes zoals: “Fouten/falen maken mag niet”, “het is zoals het is”, “ik doe het alleen als ik zeker weet dat het lukt”, “ik kan dat niet”.
In een growth mindset zie je dat beweging en leren kan. Gedachtes zoals: “fouten maken mag”, “van een fout kan ik leren”, “ik probeer het gewoon”, “een verlies maakt ruimte voor iets nieuws” illustreren een growth mindset.
Hierin schakelen is niet altijd even makkelijk, maar het kan. En het helpt.
4. Oplossingsgericht
Oplossingsgericht denken en werken omvat een hele scala aan benaderingen. Ik licht hier maar eentje uit: “als iets niet werkt, doe dan iets anders.” Vuistregel: als je iets drie keer op een bepaalde manier geprobeerd hebt, en het lukt niet, dan is de kans heel klein dat het de 4de keer wel lukt. Verander dus je timing, je benadering of het proces, en de kans op slagen groeit.
5. Uitwisseling onder elkaar
De uitwisseling met mensen, die vergelijkbare dingen meemaken en die elkaar begrip en tips kunnen geven, werkt ontzettend krachtig. Ook tijdens de “Veerkracht”-cursus leert de groep veel van elkaar. Sommige groepen gaan na de cursus zelfs verder als een informele steungroep, of ze wisselen onderling informatie uit. Briljant vind ik dat, vooral omdat het ontstaat uit de groep zelf, zonder dat ik er iets over gezegd heb.
De cursus
Deze “Best of …” laat een klein beetje de rijkdom aan benaderingen zien, die je veerkracht helpen vergroten. Soms zijn het eenvoudige tips, soms gaat het om complexe reflecties over jezelf. Het maakt, dat de cursus voor iedereen mogelijkheden biedt. Of, zoals iemand schrijft:
“De workshop oversteeg mijn verwachtingen. Ik had gehoopt dat we praktische handvatten toegereikt zouden krijgen. Niet alleen was dit het geval, we kregen ook theoretische onderbouwing. Ik vond het heel waardevol om de ervaringen van anderen te horen en onder begeleiding in gesprek te gaan. Zelf merkte ik na de eerste sessie al dat ik was verzaakt in gewoonten waarmee ik mezelf alleen maar tegenwerkte. Ik heb niet alleen zelf heel veel gehad aan de praktische tips, maar heb ze nu al gedeeld met collega’s en vrienden die ook zeggen er veel aan te hebben.”
Is de cursus “Verhoog je veerkracht” interessant voor jezelf, je bedrijf of vriendengroep ? Neem dan contact op met mij voor meer informatie. Of stuur de link door aan een HR-medewerker of je leidinggevende.