Op weg naar meer veerkracht: De eerste stap
Als je je baan verliest, je last hebt van de gevolgen van corona of je relatie is stukgelopen, dan heb je veerkracht nodig: het vermogen om weer op te staan als het leven je omver geduwd heeft.
Niet iedereen heeft evenveel veerkracht. Maar iedereen kan veerkracht ontwikkelen. In een vorig artikel heb je kunnen lezen wat de 5 ingrediënten hiervoor zijn. Dit is het eerste artikel in een 5-delige serie, waarin ik wat dieper inga op deze 5 punten.
Aan het einde van het artikel bied ik je iets nieuws aan. Ik vind dat zowel eng als ook leuk. Het is voor nu mijn oefening in veerkracht ;-).
Orde en wanorde
De eerste van de 5 stappen gaat over de feiten. Je leest “stappen”, maar er is geen duidelijke volgorde. Soms zal het bekijken van de feiten je helpen, soms een van de andere stappen, zoals zelfzorg of zelfcompassie. Soms zul je de weg helemaal kwijt zijn.
Het proces van veerkracht is een rommelig proces. Twee stappen vooruit en een terug, en af en toe een zijpad in. Goede dagen afgewisseld door een dip. Totdat de goede dagen steeds meer worden en de overhand krijgen.
De basis: Dat gebeurt er
Een ontregelende gebeurtenis of situatie duwt je in een verwarrende brei van emoties, gedachtes en daden. Juist vanwege deze rommeligheid kan het bekijken van de feiten houvast geven. Zet ze op een rij: Wat is er aan de hand? Hoe heeft dat invloed op jou? Wat moet er wellicht op de korte termijn gebeuren? Waar heb je wel en geen invloed op? Kun je ergens hulp vandaan krijgen?
Minstens zo belangrijk als de feiten zijn jouw emoties. Maakt het je verdrietig, bang, boos? Vind je het boeiend, of een opluchting? Geeft het je een machteloos gevoel? Hoop? Of alles tegelijkertijd? Misschien ben je zowel verdrietig en opgelucht als je je baan verliest of als iemand overlijdt. Misschien vind je dat je dat niet mag voelen, en schaam je je ervoor. Grote kans dat alles door elkaar loopt.
Deze gemengde gevoelens zijn heel normaal. Ze zijn zowel vermoeiend als ook onvermijdelijk, zeker als het om existentiële thema’s gaat. Accepteren dat het zo is helpt al. Benoem wat er is, en laat de wens los om eenduidig te willen voelen. Dat gaat nu even niet.
Rouw en schaamte
Het erkennen en benoemen van je gevoelens is nog voor andere redenen behulpzaam. In een heftige situatie verlies je iets. Misschien is het een persoon, door een relatiebreuk, verhuizing of dood. Misschien verlies (tijdelijk) je geld, je zekerheid, je zelfvertrouwen. Dat betekent dat ook rouw een rol zal spelen. Mensen hebben dat niet altijd door, omdat het verlies soms ongrijpbaar kan zijn. Ook hier geldt: rouw en vreugde over iets nieuws kunnen tegelijkertijd spelen. Rouw is een proces, dat tijd vergt. Erkennen dat je ook rouwt maakt het makkelijker.
Misschien schaam je je voor wat er gebeurd is. Ook al kon je er niets aan doen, bijvoorbeeld vanwege corona, dan nog kan het spelen. Schaamte is, kort gezegd, de angst voor het oordeel van de ander. De angst dat de ander je afwijst en uitsluit om datgene wat er gebeurd is. Schaamte is het verschrikkelijke gevoel dat je niet deugt. Ook hier helpt het om het te benoemen, het ook tegen een goede vriend of vriendin te zeggen. Het lucht op, ook omdat je zult ervaren dat ze je niet laten vallen.
Workshop over veerkracht
Niet iedereen kan of wil de weg naar meer veerkracht alleen lopen. Coaching is een optie, maar er is meer. In de vorige nieuwsbrief had ik al gepolst of mensen een workshop over veerkracht interessant zouden vinden, en er werd positief op gereageerd.
Hier is hij dus: Mijn nieuwe online workshop “Veerkracht kun je leren”. Daarin ga je in een kleine groep concrete stappen zetten op weg naar meer kracht en veerkracht. Zet de datum alvast in je agenda: donderdag 9 juli en donderdag 16 juli van 9.30 – 12.00.
Stuur me een mail, als je er meer over wil weten!