Klaar met de negativiteit
Paul is familierechtadvocaat. En hij heeft het gehad. Echt gehad. Er komt zo veel negativiteit op hem af. Als echtscheidingen bij een advocaat terechtkomen is het bijna altijd een drama, vertelt hij. Vechtscheidingen, psychische problemen, narcistische moeders en borderline vaders (of andersom), kinderen die er de dupe van zijn.
En dan de machteloosheid. Want je kunt maar zo veel doen als advocaat. Oplossen kun je de meeste problemen niet, dat moeten mensen toch echt zelf doen. Bovendien ben je afhankelijk van een rechter, die soms denkt dat je als advocaat vooral wil procederen, vechten. Terwijl Paul procederen juist wil vermijden. De hele dag door is hij bezig om cliënten rustig te krijgen en constructief gedrag uit te lokken. Maar dat lukt veel te zelden.
Dan beweert de minister ook nog, zegt Paul boos, dat advocaten meer zaken met behulp van mediation moeten oplossen. Graag! Laat maar zien hoe! Vaak is dat onmogelijk, omdat cliënten er niet voor openstaan of er niet toe in staat zijn. Ook hier weer: psychische problemen alom. Soms voelt hij zich meer een maatschappelijk werker dan een advocaat.
Wat Paul vertelt, is een realiteit niet alleen voor hem, maar voor veel advocaten en andere berroepsgroepen. Zeker in de sociale advocatuur of het strafrecht, maar ook in de zorg of in het onderwijs zie je veel ellende, waar je weinig aan kunt doen. Het is voor tal van mensen bijna onmogelijk om daar niet emotioneel bij betrokken te raken.
Heb jij zelf last van negativiteit, kruipen cliënten onderhuids je leven in?
1. Praat er met mensen over, krop het niet op. Want het is niet raar dat jij hier last van hebt. Het is normaal, al wil lang niet iedereen dat toegeven. Deel jouw frustratie, jouw schuldgevoelens, boosheid en onmacht met collega’s, met vriendinnen en vrienden, in een intervisiegroep, met een professional. Want met ratio krijg je emoties niet klein, hoe hard je ook je best doet.
2. Zorg voor ‘tegengif’: zoek positieve ervaringen op, doe leuke dingen, ga dansen of naar het theater, spreek af met vrienden en vriendinnen. Meer positiviteit in je leven helpt je om negativiteit beter te kunnen verdragen.
3. Frustratie, boosheid en woede moet je kwijt kunnen, ook fysiek. Zoek jouw manier om stoom af te blazen. Ga sporten, wandelen, schop tegen een boom. Ik ken iemand die met water gevulde plastic zakken in haar badkamer tegen de muur smijt als ze boos is. Ik vind dat briljant, want simpel, onschadelijk en doeltreffend: het lucht op.
Helpen de bovenstaande tips niet voldoende? Neem dan contact op met mij voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek, zodat we kunnen kijken waar de oplossingen liggen.
PS. Dit artikel is in licht gewijzigde vorm ook in het Advocatenblad verschenen.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!