Hoe een stresscoach omgaat met stress
Misschien is het de ene en andere lezer opgevallen: ik heb al best lang geen artikel meer geschreven.
Het was de laatste tijd erg druk bij mij, en mijn tweewekelijkse artikel sneuvelde daardoor. Onder andere verhuisde ik naar mijn nieuwe kantoor op de Herengracht in Amsterdam.
Wat een heerlijke plek! Op de foto’s zie je waar ik elke dag werk en gesprekken voer.
Wat kan ik zeggen … ook een stresscoach trapt soms helaas in dezelfde valkuil waar zij het met haar cliënten zo vaak over heeft. Omdat het zo druk was, voelde ik me soms gejaagd, werd ik vroeg wakker, kon ik het werk moeilijker loslaten. Je kent het gevoel vast wel ;-).
Nu probeer ik de lessen te trekken uit deze ervaring:
1. Practice what you preach
Ik kwam in de verleiding (net zoals bijna iedereen die het druk heeft) om bijvoorbeeld mijn yogales te laten vallen, of een etentje met vrienden af te zeggen.
Maar ja, dat kon ik niet maken. Want een van de dingen die ik mijn gestreste cliënten op het hart druk is dit: Juist als het druk is, moet je doorgaan met sporten en met leuke dingen doen. Anders raak je zowel de afstand als ook de balans kwijt. Beide heb je nodig als je efficiënt wil werken.
Mijn cliënten indachtig deed ik het dus niet! Alleen een les sneuvelde, en de rest ging door. En ik was er ontzettend blij mee. Het maakte dat ik het kon volhouden, dat ik efficiënt bleef werken en dat ik al gauw weer beter sliep.
Dus: blijf bewegen, blijf leuke dingen doen, juist als je het druk hebt! Het scheelt enorm.
2. In het ritme blijven is essentieel
Toen ik een keer uit mijn ritme was geraakt (elke 2, en later elke 3 weken een artikel schrijven), was het hek van de dam. Het lukte mij niet meer om het schrijven weer op te pakken, hoewel ik ongetwijfeld tussendoor een uurtje had kunnen vinden om het te doen.
Als je regelmatig iets moet doen (een artikel, administratie, wat dan ook): hou je ritme vast, of plan vooruit, als dat kan: Schrijf in een keer 5 blogartikelen, dan kun je weer een tijdje vooruit.
Als je het ritme kwijt bent, zoek een manier om het weer op te pakken. Soms moet je het even laten gaan totdat je weer de energie hebt om opnieuw te beginnen.
3. Slapen!
Hard werken maakt moe. Veel coachingsgesprekken voeren en teams begeleiden is geweldig, maar ook inspannend. Sinds het zo druk is probeer ik een half uur eerder te gaan slapen.
Het lijkt weinig, maar het is een wereld van verschil.
4. Soms gaat het mis
Natuurlijk baalde ik ervan dat het mis ging, dat ik mijn belofte (want zo voelde het) niet hield. Soms voelde ik me schuldig dat ik niets van me liet horen. Maar het lukte gewoon niet. En dat kan gebeuren.
Dat mag ook. Geef jezelf de ruimte om het soms niet te kunnen, niet te voldoen aan je eigen verwachtingen. Je bent menselijk, het hoort erbij.
5. Gewoon weer oppakken!
Als het niet is gelukt, dan is goed om even te balen, en het vervolgens opnieuw te proberen. Vallen en weer opstaan.
Dus vanaf nu ga ik weer elke 3 weken een artikel schrijven.
Ik doe mijn best om in het ritme te blijven!
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!