Het zijn net mensen

Vorige week was ik in London voor een opleiding. Deze opleiding werd niet door zomaar een instelling aangeboden, maar door het Tavistock Institute. Grote kans dat jou dat niets zegt, maar voor psychodynamisch-systemisch werkende coaches en consultants zoals ik is dat een grootheid. Daar is het allemaal ontstaan! Daar werkten de grondleggers! Daar weten ze alles!

In mijn fantasie zag ik Tavistock als een schitterend stadhuis voor me, met een indrukwekkende trap en een grote luster, veel hout en een elegante sfeer. Ik wandelde vol verwachting van de metro naar het instituut, maar me werd al snel duidelijk dat het geen stadsvilla kon zijn, want dat bestond in die buurt helemaal niet. Toen ik dichterbij kwam, zag ik het gebouw op de straathoek liggen. Het was best ok. Niet schitterend, maar wel te doen.

Ik stond voor de deur, en ontdekte tot mijn verbazing dat het instituut een stuk kleiner was dan verwacht: op drie van de vier verdiepingen zat de British Psychological Society. Op de vierde verdieping aangekomen opende ik de deur naar een open en geheel charmevrij kantoor. Gewoon een kantoor, waar 15 of 20 mensen dicht op elkaar werkten. Er was helemaal niets bijzonders, het was vooral krap. Het zou net zo goed een uitgeverij kunnen zijn, dacht ik, of een bedrijf in secretariële ondersteuning. Ergens achterin, tussen de bureaus, vond ik de deur naar onze opleidingsruimte waar net, echt net, de 8 deelnemers en 2 docenten in konden.

Ik durfde niet te lachen, maar ik vond het heel grappig dat mijn fantasie zo met mij op de loop was gegaan. En bevrijdend, want, zo dacht ik, ook zij koken maar met water, om het op z’n Zwitsers te zeggen. Oftewel: het zijn net mensen. Wat een opluchting! Ja, dit kan ik ook, dacht ik, of ik kan het in ieder geval leren. De opleiding bleek ook uitstekend te zijn, dus dat zat wel goed.

Ik moet nog steeds glimlachen, nu ik deze regels tik. Ik hoop dat mijn verhaal ook jou helpt om de helden in jouw omgeving een beetje te relativeren. Wat zij kunnen, kun ook jij leren, kun ook jij doen. Misschien doe je het anders, misschien maak je andere keuzes. Hoe dan ook: jouw helden zijn net mensen. Net zoals jij.

Je kunt meer dan je denkt.

 

 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *