Zo vind je het antwoord op je loopbaanvragen (en zo niet)
Twijfel je of jouw baan wel bij je past? Tijd dus voor een loopbaancoach die je een antwoord geeft. Toch? Dat dacht in ieder geval acteur Jaap, en hij kwam bij mij. Corona en de daardoor wankelende theater- en filmwereld had zijn al langer bestaande loopbaantwijfels versterkt, omdat een groot deel van zijn opdrachten ophield te bestaan.
In ons kennismakingsgesprek voelde ik al aan hoezeer hij wenste dat ik hem aan het einde van ons traject de oplossing presenteer. Ik benoemde dat het zo niet werkt, dat ik hem ga helpen om zelf de oplossing te vinden, omdat zijn keuze alleen dan duurzaam is. Hij was akkoord, en wij gingen aan de slag. Enthousiast beantwoordde hij al mijn vragen, deed alle opdrachten en tests, presenteerde zijn overwegingen. Verwachtingsvol keek hij mij vervolgens aan: wat moest hij nu doen? Wat was het juiste antwoord?
Ik kon en wilde hem het antwoord niet geven, en tegen beter weten in was hij teleurgesteld.
Loopbaancoaching: hoe het echt werkt
Jaap is niet de enige die verwacht of hoopt dat een ander, bijvoorbeeld een loopbaancoach, voor hem het juiste antwoord heeft. Velen zien een loopbaancoach als arts, die de juiste diagnose stelt.
Maar zo simpel is het niet. Tests kunnen helpen, maar niet meer dan dat. Een baan, die op papier goed klinkt, past wellicht nog steeds niet bij je voorkeuren, talenten en natuurlijke competenties. En om het nog ingewikkelder te maken: soms lijkt iets een loopbaanvraag te zijn, maar is er in feite iets anders aan de hand.
Een paar voorbeelden uit mijn praktijk van loopbaanvragen die ingewikkelder bleken te zijn:
- De grote verantwoordelijkheid als arts niet meer willen dragen en daarom van baan willen veranderen. Maar arts zijn is een belangrijk deel van je identiteit. Dat vereist een proces van rouwen en herdefiniëren.
- Keuzes vermijden, of schijnkeuzes maken die alle deuren openlaten (“ik studeerde rechten, want je kunt er alle kanten mee op”). Dan is het nuttig om te onderzoeken wat er in de weg zit van het maken van een keuze, en hoe je dat kunt veranderen.
- Van baan of beroep willen veranderen omdat de druk er zo hoog is. Als de reden voor de grote druk echter perfectionisme en een hoog verantwoordelijkheidsgevoel is, zal de druk op een andere plek weer net zo hoog oplopen. Dan is het aanpakken van je perfectionisme essentieel.
- Bij een groot bedrijf willen werken, want dat heeft een hoge status. Maar wat als in een grote organisatie werken je niet ligt? Dan is de vraag wat maakt dat die hoge status zo belangrijk is, en wat daarvoor in de plaats kan komen.
De oplossing voor Jaap
Het duurde eventjes voordat Jaap echt begreep dat hij het antwoord zelf moest geven. Mijn vragen, opdrachten en associaties zag hij steeds minder als waarheid en steeds meer als voeding en steun voor zijn eigen denkproces. Hij ontdekte dat een keuze, die standhoudt, sterk gebaseerd moet zijn op gevoel.
Uiteindelijk besloot hij dat hij acteren niet helemaal wilde opgeven, maar dat hij iets anders erbij wilde doen. Een baan in loondienst was geen optie, vrijheid vond hij te belangrijk. Zijn keuze? Hij gaat nu ook aan de slag als trainingsacteur, en hij volgt zelf een opleiding tot trainer. En er was een bonus: Hij ontdekte dankzij het traject hoe hij kon weten en voelen wat hij leuk vond, wat hij wilde. Zijn lef groeide. Ook in zijn relatie begon iets te verschuiven: zijn pleasegedrag nam af, en hij werd steeds meer een gelijkwaardige partner.
Lang verhaal kort: Een antwoord vinden op je loopbaanvraag vereist een bredere blik. Met een beetje mazzel, en als je dat wil, pak je samen met je loopbaanvraag meteen ook andere pijnpunten en mogelijkheden aan.
Lijkt je dat wat?
Maak nu een afspraak voor een gratis adviesgesprek, en ontdek wat je volgende stappen zijn.