Ik dacht: er is geen baan die ik leuk vind

Midden in de vorige crisis werd ik werkloos. Een nieuwe baan was dus nodig, maar wat? Ik had me er al bij neergelegd dat er geen baan bestond die echt past bij mij, die precies klopte. Maar ik vergiste me.

Waarom ik dit vertel? Omdat veel mensen nu iets soortgelijks meemaken. De reden voor de crisis is deze keer corona, maar het resultaat is hetzelfde: steeds meer mensen raken hun baan kwijt. Zeker in de creatieve en culturele sector vallen harde klappen. Ik hoop dat mijn verhaal je moed geeft en je tot actie aanzet.

Voortschrijdend inzicht

Het begon in 2009: ik werkte voor een architectenbureau, waar ik PR, communicatie en interne communicatie deed. Die winter wilde mijn baas met mij praten. Het was midden in de crisis en het halve kantoor moest weg. Ook mijn contract werd niet verlengd. Ik was in schok, had het niet zien aankomen (ja, achteraf gezien best gek…).

Maar al een dag later merkte ik dat ik helemaal niet zo ongelukkig was over het verlies van mijn baan. Ik hield wel van architectuur, maar PR en communicatie was gewoon niet mijn ding. Ik vond het saai, besefte ik.

Geen baan voor mij

Het was niet mijn eerste carrièrebreuk. Van origine ben ik kunsthistorica, en ik heb op boeiende plekken gewerkt: in een design museum, voor een wetenschappelijk instituut, voor grote internationale galeries voor hedendaagse kunst. Ik organiseerde tentoonstellingen, begeleidde kunstenaars, schreef voor publicaties. Ondanks dat het goede banen waren, had ik nooit het idee dat het echt paste. Ik switchte elke twee jaar van baan. Maar na een tijd merkte ik dat ook dit niet helemaal mijn ding was. Mijn conclusie: Het bij mij passende werk bestaat gewoon niet. Alleen dat ik in loondienst wilde blijven, dat wist ik zeker.

Toen ik op mijn 35ste vanuit Zwitserland naar Nederland verhuisde, zocht ik weer werk in de kunstsector. Alleen wilde dat niet lukken, en zo belandde ik in de architectuur. Waar ik tot mijn verrassing merkte ik dat ik de kunst helemaal niet miste. Dat besef was de eerste stap op weg naar een ander werkveld.

… of toch wel?

Het verlies van mijn werk midden in de crisis was hét moment om eindelijk grondig uit te zoeken wat ik wél wilde. Dat wilde ik niet alleen doen. Mijn pogingen waren tot nu niet heel succesvol geweest, al zag het er op papier allemaal prachtig uit.

Ik ging naar een goede loopbaancoach. Al na een paar gesprekken ontdekte ik dat ik veel meer direct met mensen wilde werken. Het leukste aan mijn werk had ik altijd het begeleiden van mensen gevonden. Psychologie boeide mij. Maar ik wilde in loondienst blijven. Conclusie: Een baan in HR. Ik begon psychologie te studeren aan de Open Universiteit. Toen ik bij de module Personeelsmanagement kwam, vond ik het alleen maar verschrikkelijk. Ziekteverzuim, salarisschalen, functiehuizen, wet- en regelgeving. Niets voor mij! Langzaamaan gaf ik tegenover mezelf toe dat ik gewoon (loopbaan)coach wilde zijn, ook al betekende dat dat ik zelfstandige moest worden.

Nu, 10 jaar later, weet ik zeker dat dit een uitstekende keuze was. Ik ben gelukkig in mijn werk. Ook al ben ik geen ondernemer in hart en nieren heb ik het wel enigszins kunnen leren. Nieuwe conclusie: Er is dus wel werk dat bij mij past, ook al moest ik iets doen dat ik niet wilde (dacht ik): de zelfstandigheid in gaan. Zonder mijn loopbaancoach had ik deze stap niet aangedurfd.

Mijn lessen

Mijn lessen hieruit, die jou hopelijk ook helpen:

  • Soms schuilt in een crisis ook een kans (ja, dit weer, maar het is gewoon waar).
  • Werkloosheid is ambivalent: Ik vond het niet fijn, maar tegelijkertijd geeft het ruimte voor een heroriëntatie.
  • Dankzij een loopbaancoach gaat het hele proces sneller en secuurder. Het geeft je een basis om op te staan, het geeft je moed en kracht.
  • En bovenal: Je kunt veel meer dan je denkt.
  • Wacht niet! Het wordt er niet beter van.

Zelf stappen zetten?

Woon je niet in de buurt van Amsterdam? Zoek dan een loopbaancoach bij jou in de buurt. Leden van de Nobco (Nederlandse Orde van Beroepscoaches, mijn eigen club), of van de Noloc zijn aan te bevelen.

Woon of werk je in de buurt van Amsterdam, of vind je online loopbaancoaching geen probleem? Maak dan nu een afspraak met mij voor een oriënterend adviesgesprek.