Weten wat je wil
Wat vind je echt belangrijk in je leven? Zekerheid? Plezier? Anderen helpen? Vrienden? Je gezin? Succes? Samenwerken? Vrijheid? Leren? Geld? Reizen? Tijd?
Het valt nog niet mee om daarop een goed antwoord te vinden. Een antwoord vooral dat voor jezelf klopt, echt klopt, en dat niet alleen sociaal wenselijk is.
Misschien betrap je jezelf bij een voorkeur waar je tegelijkertijd op neerkijkt. Dat levert tegenstrijdige gevoelens op.
Barbara bijvoorbeeld, een Amsterdamse architect, bewonderde altijd mensen die zelfstandig werken en regelmatig gaan reizen. Dat wilde ze ook! Ze zegde haar baan op … en werd heel ongelukkig. Want ze merkte dat ze zonder veiligheid en een regelmatig salaris erg onzeker werd.
Het kan zelfs zijn dat je dat je je eigen voorkeuren kwalijk neemt. Zo kan er een innerlijk conflict ontstaan, en dat is heel onaangenaam.
En omdat het zo onaangenaam is, hebben we de neiging om er niet naar te kijken. Soms kom je er daarom pas laat achter dat je iets doet wat helemaal niet bij je past.
Het is ook mij gebeurt. Ik vind bijvoorbeeld dat ik moet samenwerken. Samen projecten verzinnen, samenwerkingsverbanden aangaan. Dat is wat je doet, wat leuk is.
Alleen, de realiteit bleek voor mij anders. Een beetje samenwerken, ja. Maar zodra het groter wordt, zodra ik met anderen echt iets moet opbouwen, vind ik het niet meer fijn. Ik ben eindeloos veel tijd kwijt en ik verlies mijn vrijheid. Ik kan soms niet goed nee zeggen en ga daarom dingen doen die mij helemaal niet bevallen en waar ik ook niet goed in ben. Ik raak meer energie kwijt dan ik krijg.
Het duurde lang voordat ik dat doorhad. Maar deze ervaring heeft mij een aantal dingen geleerd:
Les 1: Niet alles wat je rationeel goed vindt of waardeert, is ook voor je weggelegd. Het past niet per se bij je persoonlijkheid of bij je mogelijkheden.
Les 2: Vraag je af waarom je iets wil. Gewoon omdat het kan? Omdat het leuk klinkt? Omdat er geen alternatief lijkt te zijn?
In mijn geval speelde bijvoorbeeld ook angst mee, angst, om helemaal alleen een bestaan op te bouwen. En mijn aanname dat “men” toch hoort samen te werken.
Les 3: Als je merkt dat je vaker met tegenzin ergens naartoe gaat of iets doet, dan neem het serieus! Er is een reden voor. Onderzoek het.
Les 4: Vraag je af of je iets energie geeft of energie kost. Dat je opeens leidinggevende kunt zijn, klinkt natuurlijk geweldig. Maar vind je het ook leuk? Doe je het omdat je gevleid bent, het goed klinkt en je beter verdient? Of doe je het omdat je graag strategisch denkt, graag leiding geeft en graag minder vakinhoudelijk bezig bent?
Les 5: Luister naar je buikgevoel. Je buik heeft namelijk vaak gelijk. Mensen die ergens vastlopen, zeggen achteraf vaak dat ze het eigenlijk al veel eerder hadden kunnen weten als ze naar hun gevoel hadden geluisterd.
Les 6: Vraag je vrienden om hulp. Zij kennen je goed. Zij merken het als je bijvoorbeeld vooral nog maar negatief praat. Zij kunnen je waarschuwen als ze denken dat je de mist ingaat. Neem het serieus als ze het doen, vraag door en denk zelf goed na!
Weet jij wat jij wil?
Dag Alexandra,
Het lezen van dit openhartige blog ontroerde me. Mooi hoe je onderweg steeds op nieuwe gevoelens stuit, die je dan weer als nieuw uitgangspunt kunt nemen.
Ik sta op het punt om een online platform te lanceren voor kunstenaars en creatieven, waarvan ik de eindredacteur ben: DuizendDoDo’s. Ik heb een team van 15 specialisten om mij heen verzameld, die allemaal vanuit hun eigen kracht hun visie gaan delen op het succesvol in de markt zetten van creatief werk.
Misschien is dit wel een samenwerkingsvorm die je zou kunnen aanspreken?
Zullen we binnenkort een keer een bakkie doen?
Hartelijke groet,
Johanna
Dank voor je reactie! Ik stuur je een privé-mail.