Waarom ik arrogant was
Deze week begon ik met een nieuwe, verdiepende opleiding, die twee jaar gaat duren. Mijn mede-cursisten zijn allemaal zeer ervaren coaches uit heel Nederland. Boeiend vind ik dat, ook omdat vele van deze coaches met andere benaderingen werken dan ik. Ik ging er open in, en ik vond het niet eens zo spannend.
Althans, dat dacht ik. Tijdens de eerste ochtend betrapte ik mezelf op allerlei gedachtes. Kort samengevat kwamen ze erop neer dat ik toch een veel betere coach was dan mijn collega’s. Ik keek met een licht dedain naar ze. Terwijl ik dat schrijf betrap ik me op schaamte dat ik zoiets denk, terwijl ik deze coaches amper ken. Ik voelde me groot en alwetend. Daar merkten mijn collega’s gelukkig niets van (hoop ik).
Door deze houding kon ik niet goed luisteren. Mijn arrogantie stond in de weg van mijn leerplezier. Ik kon amper horen als iemand iets interessants zei, want ik was bezig om het in mijn hoofd af te breken. Ontzettend jammer vond ik dat.
Het begon te dagen: hier klopt iets niet. Ik ben niet beter dan zij. Ik kan het ook helemaal niet weten want ik ken ze niet. Maar waarom moest ik ze dan in mijn hoofd neerhalen? Waar dient dit toe?
Al nadenkend merkte ik dat mijn arrogantie een functie had: ik maakte me groot om mijn spanning en onzekerheid niet te voelen. Ik wilde niet waarnemen dat ik me klein voelde in dit gezelschap. Mijn arrogantie was een afweer tegen onzekerheid en spanning.
Toen ik dat besefte, lukte het me om mezelf te hanteren. Ik kon mijn gedachtes en gevoelens opmerken, zonder erin mee te gaan. Ik kon luisteren naar mijn collega’s zonder dat ik er een waardeoordeel over had. Ik kon openstaan en leren. Wat een bevrijding!
Ken je dat ook? Dat je soms erg bezig bent met jezelf? Dat dat in de weg staat van wat je eigenlijk wil, van je plezier en je kracht? Dan loont het om te onderzoeken hoe dat bij jou werkt, welke patronen bij jou spelen, en hoe je deze kunt veranderen. Daar kan ik je bij helpen.
Heb je interesse? Maak dan een afspraak voor een vrijblijvend adviesgesprek, waarin we kijken of deze aanpak geschikt is voor jou.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!