Thuiswerken: zo doe je dat

Thuiswerken als je er niet zelf voor gekozen hebt is nog best lastig. Het wordt nog ingewikkelder als je huisgenoten, je partner en je kinderen vanwege corona ook thuis zijn. Waar moet je op letten?

1. Maak duidelijke afspraken

Als je samen met anderen thuis werkt, loop je elkaar makkelijk voor de voeten. Als er niet genoeg computers in huis zijn, omdat ouders moeten werken en kinderen voor school dingen moeten doen, ontstaan er conflicten. Maak daarom afspraken wie wanneer wat mag doen. Misschien kun je ook ergens een laptop lenen, of kun je iets doen met de tablet of telefoon.

2. Evalueer regelmatig hoe het met iedereen gaat

Afspraken gaan niet alleen over feitelijke behoeftes, maar ook over de emotionele kant. Wat helpt je, en wat vind je lastig? Als bijvoorbeeld iemand altijd achter in de rij voor de computer moet aansluiten, zorgt dat voor frustratie. Praat samen erover hoe iedereen het beleeft en wat iedereen nodig hebt. Wees genereus en zeg wat vaker dankjewel.

3. Ruim je werkplek nog even niet op

Begin gewoon met werken, anders ga je uitstellen. De volgende weken heb je nog zeeën van tijd, en ben je blij als je een beetje kunt bewegen of iets doen. Ruim dan pas op.

4. Blijf bewegen

De sportschool is dicht, de voetbaltraining is afgezegd. Maar toch kun je blijven bewegen. Ga afwisselend de deur uit, als dat kan, om wat meer meer ruimte voor je huisgenoten te creëren. Ga wandelen, lopen, fietsen.

Er komen steeds meer online-cursussen beschikbaar. Of download een van de vele 7-minute-workout-apps, een briljante vondst: In 7 minuten doe je 12 intensieve oefeningen, die je echt aan het zweten brengen. Het voordeel: het gaat snel, en het kan echt overal.

5. Zorg voor een deadline

Ben jij een van die vele mensen die zonder deadlines moeilijk op gang komen? Doe je nu dingen zonder duidelijk kader (de boekhouding op orde brengen, marketingteksten schrijven voor straks als het leven weer op gang komt …)? Maak dan harde afspraken met anderen, met vrienden of collega’s. Wanneer heb je wat gedaan? Zo zorg je toch voor druk.

Als je flexibel kunt werken, loont het om te kijken wanneer je het productiefst bent. Bij mij is dat in de ochtend en in de late middag. En bij jou? Werk dan, en doe op andere momenten iets anders.

6. Zo concentreer je je beter

Als je de hele tijd allerlei dingen door het hoofd schieten en je je niet kunt concentreren, pak dan een papier en pen. Alles wat er door je hoofd gaat schrijf je op. Je kunt het later oppakken, nu parkeer je het even op papier.

7. Maak pauzes

Over het algemeen kunnen mensen zo’n 45 tot 90 minuten aan een stuk geconcentreerd werken. Observeer hoeveel het bij jou is. Als je merkt dat je concentratie afneemt, is het tijd voor een pauze. Als je computerwerk doet, ga dan weg van de computer. Doe een van de opruimklusjes van tip 3, of ga naar buiten.

8. Hou contact!

Het is nu een goed moment om met mensen te skypen, bellen of appen. Iedereen heeft nu behoefte aan contact. Denk ook aan die ene collega die het wat zwaarder heeft, of aan die kennis die verlegen is en moeilijk contact maakt. Zij hebben je nu nodig.

9. Wees aardig met jezelf en anderen

Als je iets lukt, als iets klaar is, als je het juist even lastig hebt: doe iets goeds voor jezelf en anderen. Ga in bad, lees een tijdschrift, eet een stukje chocola, haal bloemen in huis, kook iets lekkers voor iedereen, speel een spelletje. Blijf leuke dingen doen. Ook als de sfeer even om te snijden is in huis: doe toch iets fijns voor jezelf en anderen, hoe klein ook. Het komt iedereen ten goede.

Coachingsgesprekken en kennismakingsgesprekken gaan door

Heb je behoefte aan coaching? Wil je nu eindelijk jouw loopbaanvraag of een andere kwestie oppakken? Dat is ook nu mogelijk.

Gesprekken kunnen plaatsvinden in mijn rustige kantoor in Amsterdam. Voorwaarde is dat zowel jij als ik geen verkoudheidsverschijnselen hebben, en we gepaste afstand houden. Skype kan natuurlijk ook als dat je voorkeur heeft. De laatste dagen heb ik dat vaker gedaan, en het gaat verrassend goed.

Wil je even sparren of overleggen, neem dan contact op met mij.