Gerny coaching + consulting
  • Stresscoaching
  • Loopbaancoaching
  • Coaching voor advocaten
  • Workshops en trainingen
  • Alexandra Gerny
  • Artikelen
  • Contact
  • English
  • Menu Menu

06 81 88 33 37

info@gerny.nl

Gerny Coaching + Consulting

Herengracht 62
1015 BP Amsterdam

Wat mij in Peru gebeurde

in Stress

Ik kom net terug van vakantie, van een heerlijke reis door Peru. Wij hebben ook een aantal schitterende koloniale steden bezocht (bijvoorbeeld Ayacucho, een aanrader!) en genoten van wandelingen door de stad. Althans, meestal. De stoep is er namelijk nogal smal, en er staan zo ongeveer elke 20 meter lantarenpalen en andere hindernissen op. Resultaat: De helft van de tijd liep ik op straat, omdat ik mensen moest ontwijken.

Op een gegeven moment was ik het zat om altijd diegene te zijn die een stap opzij deed. Daarom begon ik te experimenteren: ik keek de mensen die mij tegemoet kwamen niet meer aan. En meteen veranderde alles! Mensen gingen mij uit de weg en ik kon gewoon op de stoep blijven lopen zonder ooit een stap opzij te doen. Best een rare gewaarwording.

Ik besefte weer dat wij onbewust continue onze omgeving scannen: Wat gebeurt er allemaal? Is er een obstakel of gevaar? Moet ik er iets aan doen?

Onbewuste communicatie

Maar er is meer: er vindt ook een onderlinge, ongemerkte communicatie plaats. De signalen die jij uitzendt en van de ander krijgt maken dat er als vanzelf een ‘werkverdeling’ ontstaat tussen jou en de ander.

Op de straten van Ayacucho ontstond daardoor een dans tussen de Peruanen (die net zo goed als ik opletten) en mij: nooit botsten wij, altijd “wisten” wij of wij actie moesten ondernemen of niet, omdat de boodschap altijd duidelijk was: “Geen zorg, ik let wel op”, of “Ik ben afwezig, neem jij actie”.

Waarom ik dit vertel? Vanochtend op de fiets dacht ik opeens dat dit een mooi voorbeeld is voor een fenomeen dat overal speelt, ook op de werkvloer: Wij zijn alert, trekken conclusies en communiceren deze, vaak zonder het te merken. Het gevolg: De “waakzame” mensen onder ons, diegenen die graag willen dat alles goed loopt, dat zijn diegenen die over het algemeen grondig scannen en vaak actie nemen, dus veel vaker op de gevaarlijke weg lopen. Het zijn ook diegenen die een veel groter risico lopen om uitgeput te raken.

Hoe kan je dit helpen?

Herken je dit bij jezelf? Doe jij vaak dingen die je eigenlijk niet wil, en irriteert het je dat anderen het niet oppakken? Dan zou het heel goed kunnen dat jij vaak het signaal afgeeft dat je wel oplet, dat je wel zorgt voor een oplossing. Net zoals de Peruanen mij niet met opzet op straat lieten lopen, zo doen jouw collega’s (of cliënten, opdrachtgevers, gezinsleden) dit over het algemeen niet expres of kwaadwillig. Ze doen het, omdat het diep in ons systeem zit dat wij zo makkelijk en met zo weinig inzet mogelijk (en dus zonder energieverlies) door het leven willen gaan. Dat is geen luiheid, dat is een natuurlijke reactie.

Wanneer loop jij, figuurlijk gesproken, op de gevaarlijke straat in plaats van op de stoep? Geef jij wellicht de boodschap dat jij het wel regelt, dat jij wel oplet?

Ga er dan mee spelen: probeer uit wat er gebeurt als je dat niet meer doet, als je echt afwezig bent. Grote kans dat andere mensen in je omgeving het wel oppikken. Let wel: je moet dit echt doorzetten, want het werkt alleen als je echt he-le-maal niet oplet! Een blik, en de ander ontwijkt je niet.

Hiermee spelen en experimenteren is het begin van een andere en vaak betere samenwerking, van gedeelde verantwoordelijkheid, van minder stress.

Roept dit vragen op bij jou? Of heb je een andere vraag of twijfel? Neem dan contact met mij op, ik help je graag verder.

Deel dit stuk
  • Delen op Facebook
  • Delen op X
  • Delen op WhatsApp
  • Delen op LinkedIn
  • Delen via e-mail
https://www.gerny.nl/wp-content/uploads/2017/06/smalle-stoep-Ayacucho.jpg 2736 3648 Alexandra https://www.gerny.nl/wp-content/uploads/2014/11/Logo-Alexandra-Gerny-DEF-440X210.png Alexandra2017-06-15 07:00:292017-06-14 16:21:30Wat mij in Peru gebeurde
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Download de vragenlijst “Ben ik burn-out?”

Download de vragenlijst “Ben ik burn-out?”

Maak je je zorgen of je burn-out aan het raken bent? Dankzij deze checklist weet je binnen enkele minuten waar je staat.

Vul je gegevens in en je ontvangt de checklist in je inbox.

Veelgestelde vragen

  1. Hoe werkt het?
  2. Is coaching duur?
  3. Moet ik mijn probleem niet zelf kunnen oplossen?
  4. Werk je volgens een bepaalde methodiek?
  5. Wordt coaching vergoed?
  6. Wat is stress, burnout en overspanning?
  7. Do you offer coaching sessions in English?
  8. Bieten Sie Coaching auch auf Deutsch an?
Lees hier de antwoordenStaat je vraag er niet bij?Bel 06 81 88 33 37, of mail je vraag, en je krijgt binnen 48 uur een antwoord.

Referenties

Toen alles op mijn werk leek te gaan overkoken, waaronder ikzelf, kon ik gelukkig goed overleggen met Alexandra. Zij gaf mij de handreikingen waarmee ik zelf zaken kon relativeren en de rust kon vinden om zonder grote problemen de druk weer van de ketel te krijgen. Maar ze hielp me ook om te voorkomen dat ik weer in die situatie kom. Nu is het aan mij om daar ook voor te zorgen.

JohanAdvocaat

A week ago, I started my project at university. This is a very old and important dream coming true and I wanted to thank you for your support in the process. You help has been invaluable! You helped me grow stronger, more confident, more honest and better at making clear boundaries. I would not have been able to get this prestigious grant without you.

VassoResearcher

Ik ben ontzettend tevreden. Dit komt met name omdat ik echt onder de indruk ben van hoe goed Alexandra mij kon helpen mijzelf beter te begrijpen door heel kloppende analyses. En dit op een zeer prettige, betrokken en open manier te doen waardoor je je erg op je gemak voelt.

IrisHuisarts
Vorige Vorige VorigeVolgende Volgende Volgende
meer referenties
Grenzen stellen
26 juli 2022

Hartelijke reet

Hartelijke reet. Dat staat er best vaak als ik een mail aan…

4 februari 2020

Zo ver kan pleasen gaan

30 oktober 2019

Hoe bewaak je je grenzen?

Doelen bereiken
20 mei 2022

Stralend falen

Elke week een tekst op de website. Dat had ik besloten en beloofd.…

11 maart 2020

Heb je er geen zin in?

8 augustus 2019

Plannen is een kunst – zo hou je het simpel

PIEKEREN EN SLAPEN
Waarom pianisten betere advocaten zijn
28 oktober 2016

Waarom pianisten betere advocaten zijn

Ja, pianisten zijn betere artsen en advocaten. Ik weet het, het…

31 augustus 2016

Te druk? Dit zijn mijn beste tips

2 december 2015

Zo herken je een te groot verantwoordelijkheidsgevoel

Stress
7 september 2023

Slechteriken

In tranen zit Merel voor me. Ze kwam bij me omdat ze gestrest…

21 juni 2022

Er moet nu een oplossing komen!

3 juni 2022

Goedbedoelde re-integratie

© 2025 Gerny Coaching + Consulting
  • Referenties
  • Privacy
  • Contact
Link naar: Denk je ook dat jij alles moet oplossen? Link naar: Denk je ook dat jij alles moet oplossen? Denk je ook dat jij alles moet oplossen?Link naar: Welke gevolgen heeft je leeftijd voor je werk? Link naar: Welke gevolgen heeft je leeftijd voor je werk? Welke gevolgen heeft je leeftijd voor je werk?
Scroll naar bovenzijde Scroll naar bovenzijde Scroll naar bovenzijde