Irritaties op je werk? Dat kun je doen!
Het gebeurt vaak: je hebt een probleem met je medewerker, baas of collega. De samenwerking loopt stroef, jullie zijn allebei snel geprikkeld en er ontstaan vervelende discussies. Je weet niet precies wat er aan de hand is. Je bedenkt theorieën – misschien is je collega beledigd? Of ben jij te snel gegaan? Of kan hij niet tegen kritiek? Het zou allemaal zomaar kunnen. De kans is echter groot dat er meer aan de hand is. En dat heeft niets met zijn of jouw persoon te maken, maar met het feit dat je als medewerker in een organisatie (of als lid van je familie, je vriendenkring…) deel uitmaakt van een systeem.
Dat klinkt mooi, maar wat heb je nou aan deze informatie? Een voorbeeld: ik had ooit een cliënt, die te maken had met een nogal dominante baas. Op zich geen verkeerde man, maar niet makkelijk. Zij vertelde hem enthousiast wat zij ontdekt had tijdens de coaching. Zij legde hem uit wat haar inzicht was en hoe dat haar werk veranderde. Hij was enorm geïnteresseerd, vroeg door. Hij was duidelijk onder de indruk, wilde van haar leren. Zij daarentegen was blij dat hij opeens zo naar haar luisterde en haar apprecieerde.
Opeens draaide het gesprek. Hij bekritiseerde haar fel op een of ander detail, maakte haar klein, werd vervelend. Zij was onthutst en gekwetst door zijn gedrag. Wat was er gebeurd? Had zij iets verkeerd gedaan?
Nee, dat had zij niet. Er was iets anders aan de hand. Zij waren allebei deel van een systeem, waarbij hij een wat hogere status had, overwicht had (hij was immers de baas). Zij zat iets lager in de hiërarchie, was ondergeschikt en gedroeg zich over het algemeen ook zo. Toen bleek dat zij iets kon, iets wist, wat hij niet kon, verschoof deze balans. Opeens stond zij boven hem, leek zij sterker dan hij. Dat was voor hem moeilijk te verdragen, en daarom moest de oude balans weer hersteld worden. Dus bekritiseerde hij haar fel, waardoor weer duidelijk werd wie de baas is. En daar ging het om.
Belangrijk hierbij is dat hij noch zij dat had kunnen benoemen. Deze processen lopen vaak onbewust, en het is niet altijd makkelijk om ze te herkennen. Als je het echter herkent, kun je veel beter reageren, omdat je ten eerste weet dat het niet per se met jou als persoon te maken heeft. Ten tweede kun je daarop inspelen. Vind je het ok dat je ondergeschikt bent? Dan kun je laten blijken dat je de ander nog steeds als baas herkent. Wil je naar een evenwichtigere balans, waar jullie allebei evenveel gewicht hebben? Dan moet er een heleboel veranderen, in de hiërarchie, in jullie rollen. Dat wordt een hele klus, maar soms is het mogelijk. Of je kunt een positie zoeken waar je zelf de baas bent.
Dus: Als er iets vervelends gebeurt tussen mensen, vraag je dan af wat de rol is van de betrokkenen. Bas of ondergeschikt? Welke verwachtingen hebben zij? Hoe staan zij in de situatie, wat is voor hun belangrijk? Zou deze rol een reden kunnen zijn voor het gedrag dat ze vertonen? In ons voorbeeld is er waarschijnlijk ook sprake van een gender-aspect, de man-vrouw-verhouding. Dat kan soms meespelen, het hoeft echter niet. Ga het observeren, bij jezelf en anderen. Hoe vaker je erop let, des te meer ga je het zien!
Zit jij zelf in een wat lastige situatie? Maak kans op een gratis coachingsessie! Geef voor 12 december hieronder een reactie en laat weten waarom jij diegene bent die de sessie moet winnen! Als je verhaal te persoonlijk is, stuur me dan via mail of contactformulier meer informatie.
Als je iemand kent, die dit misschien interessant vindt: stuur het door aan hem of haar.
En als je het zelf leuk vind: stuur een tweet, of vind het leuk op Facebook en LinkedIn. Bedankt, daar ben ik blij mee!
Ik zie het zo: de baas wordt onzeker omdat zijn werknemer een beroep heeft gedaan op een andere, externe autoriteit – de coach – die zijn manier van leidinggeven weleens zou kunnen bekritiseren, en reageert zich uit irritatie daarover af. Sterker nog: hij was waarschijnlijk al onzeker, anders had hij zich niet zo dominant hoeven opstellen. Die dominantie is een vorm van geslotenheid die zijn twijfel illustreert: heeft zijn autoriteit wel een reële basis? De werknemer kan pas een open gesprek met hem aangaan als zij hem laat merken de hiërarchische status quo te accepteren, ook al vindt zij haar baas misschien in het geheim niet capabel. Of schermen met een coach dan zo’n goed idee is… en daarom heb ik recht op een workshop!
Dank voor jullie mails en reacties hier en via de mail, leuk! De winnaar van de gratis sessie krijgt persoonlijk bericht van mij.
Hartelijke groet,
Alexandra
Yess! Ik hoop op winst!
Ik stuur mijn motivatie per mail naar u toe.