Een nieuw begin. Maar hoe dan?
Al snel beweerde ik na het begin van corona dat niets meer zal zijn zoals het was. Maar als ik heel eerlijk ben, was dat vooral theoretische kennis. Ik kon me er werkelijk niets bij voorstellen.
Nu zijn we anderhalf jaar verder, en inderdaad, het is anders. Ik beleef veel anders. Al vind ik het best lastig om te zeggen wat de verschillen zijn, als ik even de maatschappelijke, politieke en economische veranderingen (oké, dat is best veel) buiten beschouwing laat. Een vanzelfsprekendheid die er niet meer is? Die vele avonden thuis, zonder vrienden of familie te zien, al die tijd, die er opeens was. Het heeft ertoe geleidt dat ik me nu afvraag wat ik anders wil in mijn leven. Sommige vrienden heb ik bijna anderhalf jaar niet gezien. Zegt dat iets over corona of over de vriendschappen? Ik heb weer zin in nieuwe mensen, in verrassingen. Hoe pak ik dat aan?
Ook in mijn bedrijf is veel veranderd. Ik heb moeten aanpassen, veranderen, nieuwe dingen ontwikkelen. Dat pakte gelukkig allemaal goed uit. Er lijkt nu meer ruimte te zijn. Hoe vul ik die ruimte? Of mag het ook gewoon vrije ruimte blijven?
Veel mensen stellen zich nu soortgelijke vragen. De meesten van ons hebben welkome of minder welkome veranderingen meegemaakt in werk en privé. Daar kwamen nieuwe vragen uit voort. Sommigen hebben hun werk of hun leven al omgegooid. Sommige moesten of moeten dat doen, omdat hun werk is weggevallen. Anderen zoeken naar zingeving, naar …
Maar hoe doe je dat dan, erachter komen wat je anders wil? En hoe zorg je er dan voor dat het ook gebeurt?
1. Loslaten
Vele mensen hebben de neiging om hard te gaan nadenken over wat ze willen. Soms doen ze dat vele uren per dag. Twijfel alom, piekeren. Alleen: als je vastzit, zorgt meer denktijd vaak ervoor dat je nog meer gaat vastzitten, dat de twijfels groeien. En je word er somber van, omdat het niet lukt.
Loslaten dus. Beperk de tijd waarin je nadenkt. Een half uur of maximaal 1 uur per dag is meer dan genoeg. Vul de overgebleven tijd met leuke dingen. Ga fietsen, spreek af met vrienden, schilder je kamer opnieuw.
Verrassend vaak zorgt juist minder denken en minder moeten voor meer ideeën.
2. Praat met mensen
Misschien zoek je naar nieuwe manieren van werken. Misschien wil je privé iets veranderen. Misschien twijfel je of je je vak wil blijven uitoefenen.
Praat met mensen erover. Juist als je het niet weet. Vertel waar je staat, wat je je afvraagt. Voer gesprekken over waar zij staan, hoe zij daar tegen aan kijken. Elk gesprek zal je weer een nieuw inzicht opleveren.
Geef het de tijd, laat het groeien.
3. Ga spelen!
Je hoeft je nieuwe ideeën niet meteen in een mal te gieten. Sterker nog: ga eerst spelen, uitproberen. Als iets niet werkt, heb je toch waardevolle informatie opgedaan.
Veranderingen gedijen als ze lucht krijgen, en ruimte. Dat klopt ook voor professionele veranderingen. Of het nou gaat om loopbaanvragen of om hybride werken in je organisatie: probeer uit. Doe pilotprojecten. Ga een dag meelopen.
Juist in deze tijd tegen het einde van corona (hoop ik) is veel nog niet of niet meer in beton gegoten. Dat maakt uitproberen veel makkelijker. Anderen doen het ook, dus jij kunt het ook doen.
4. Pak het aan
Weet je beter waar je naartoe wil? Pak het gewoon aan. Stap voor stap werk je langzaam naar je doel toe. Zoals ik ooit van iemand leerde: het geheim zit in de actie. In het doen.
Heb je erg last van beren op de weg? Dan zijn rampscenario’s en droomscenario’s behulpzaam. Hoe dat werkt, legt Ykje Vriesinga in haar column in NRC uitstekend uit.
5. Haal externe hulp
Kom je zelf niet verder? Twijfel je bijvoorbeeld enorm over je loopbaan? Of heb je besloten om je huis nu echt te verbouwen?
Praat dan met iemand die er verstand van heeft. Bij de eerste vragen kan ik je helpen. Bij de laatste niet ;-).
De eerste stap: Neem contact op met mij voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek voor coaching en loopbaancoaching, online of in mijn kantoor in Amsterdam. Tot gauw!