7 stappen om je doelen te bereiken én ontspannen te werken
Altijd druk … Van hak op de tak … snel alles afwerken … dingen doen zodra je ze bedenkt … veel kunst- en vliegwerk. Als je zo werkt, dan ben je waarschijnlijk ontzettend druk, terwijl je helemaal niet zo veel bereikt.
Dat kan anders!
Hier zijn de 7 essentiële stappen om met minder werk meer te bereiken:
1. Neem een uur de tijd om op te schrijven hoe je droomleven over 5 jaar eruit moet zien. Wat voor werk doe je? Hoeveel werk je, en waar? Wie zijn je klanten of collega’s? Hoeveel verdien je? Ben je baas, zelfstandig … Waar ga je met vakantie? Hoe woon je? Vertel het tegen iemand, of schrijf het op, met zo veel details als je maar kunt bedenken. Het is een droom, dus alles mag!
2. Nu weet je wat je graag wil. Kijk wat het verschil is tussen de situatie nu en die over 5 jaar. Wat heb je nodig om het te bereiken? Is het nuttig om een opleiding te volgen, of spreek je de taal van je droomland nog niet? Wil je zelfstandig werken, of je omzet vergroten? Maak een lijst van wat je nodig hebt.
3. Bekijk je lijst goed: Wat is essentieel om je doel te bereiken? En wat doe je het liefst? Wat is makkelijk haalbaar? Begin bij de essentiële punten die je het liefst doet, of die makkelijk haalbaar zijn. Daarmee verlag je de drempel om echt te beginnen, en heb je al snel eerste successen.
4. Verdeel je essentiële punten in kleine stappen. Je wil een opleiding volgen? Dan zijn de stappen bijvoorbeeld: informatie verzamelen, met mensen praten die een vergelijkbare opleiding gedaan hebben, onderzoeken hoe je de opleiding kunt betalen, kijken hoe je het op je werk kunt regelen, met je partner praten … Deze stappen gebruik je voor je jaarplanning: wat wil je tot einde jaar bereikt hebben? Wat doe je in welke maand, in welke week? Wanneer moet het klaar zijn? Wees duidelijk en concreet.
5. Hou er rekening ermee dat het soms traag gaat, of dat het even tegenzit. Dat is onvermijdelijk en hoort erbij. Geef jezelf een moment om bij te komen, en ga weer verder. Meestal zijn er meer mogelijkheden dan je denkt.
6. Waarschijnlijk moet je ook dingen doen die saai of vervelend zijn. Dan is het lastig om jezelf voldoende te motiveren. “Kunstmatige” motivatie kan dan helpen: zoek een maatje en spreek met hem of haar af tot wanneer je wat gedaan moet hebben. Zorg ervoor dat zij je ook echt op de vingers tikt als je het niet gedaan hebt. Of eet die kikker meteen ’s ochtends.
7. Dat is een heel belangrijk punt: vergeet niet om jezelf te belonen als je een stap hebt gezet! Dus: wat krijg je of mag je doen als de jaarplanning klaar is? Ga je met je maatje een lekkere fles Amarone drinken? Of ga je naar de film?
Waarom dat zo belangrijk is? Belonen na elke tussenstap werkt motiverend en geeft energie. En je hebt het gewoon verdiend.
Je lange-termijn-doelen en dromen vastleggen zorgt ervoor dat er een heldere lijn zit in alles wat je doet. Duidelijke, concrete en behapbare doelen helpen om de juiste stappen te zetten. Hoe beter je plant (een week- en zelfs dagplanning loont), des te geconcentreerder kun je werken. Je weet wat nuttig is en wat niet zodat je makkelijker kunt kiezen waar je je tijd aan besteed.
In mijn volgende blogpost ga ik erop in hoe je zo kunt plannen dat je ook echt tijd bespaart. Het is minder lastig dan je denkt!
En is het je opgevallen? De naam van mijn blog is veranderd. Wat vind je ervan?
Er volgen nog andere veranderingen: vanaf nu zal ik elke twee weken ipv elke week publiceren – het wordt me even te druk ;-).
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!