In 5 stappen je grenzen herkennen en bewaken

Weet jij niet goed wanneer je jouw grenzen bereikt? Ben je onzeker hoe je ze kunt stellen? Grote kans dat je daardoor gestrest en vermoeid raakt, en je minder energie overhoudt dan je zou willen.

Herkenbaar? Dan lijkt het mij nu een goed moment om er wat aan te doen.

Deze 5 tips helpen je daarbij.

1. Grenzen zijn persoonlijk

De een wil altijd muziek op de achtergrond, de ander heeft stilte nodig. De een wil een gedetailleerde planning, de ander laat het gewoon gebeuren. Dat is niet goed en niet slecht, het is gewoon anders.

Observeer bij jezelf: wat helpt jou om prettig en ontspannen te kunnen werken? Wat werkt juist verstorend?

2. Ontdek hoe je je grenzen voelt en herkent

Als je het lastig vindt om je grenzen te voelen, kun je het beste op zoek gaan naar signalen, die je helpen om jezelf te lezen.

Kijk terug op een recente situatie: Hoe voelde het toen het je te veel werd? Waren er lichamelijke veranderingen zoals druk op de borst? Hoofdpijn? Voelde je tranen opkomen? Of werd je zenuwachtig? Geïrriteerd?

Hoewel het niet prettig voelt, zijn deze reacties heel nuttig: je kunt ze gebruiken als waarschuwingssignalen. Zij laten je zien dat je een grens aan het overschrijden bent.

3. Zo zeg je nee

Als je dit signaal een volgende keer opmerkt, kun je gaan oefenen. Begin wel met een makkelijke situatie, want nee zeggen aan zich is al moeilijk genoeg.

Experimenteer met verschillende manieren om nee te zeggen. Win bijvoorbeeld tijd door het antwoord uit te stellen: “Ik moet er even over nadenken.” Of zeg een beetje nee: “Ok, maar over 5 minuten moet ik weer verder.”

Een beetje nee zeggen is een goede oefening – zo leer je steeds beter om helemaal nee te zeggen.

4. Laat je niet inpalmen door lof

Lof en complimenten zijn verleidelijk: “Jij bent toch altijd zo goed met … wil je me even helpen?” Bedank voor het compliment, en blijf bij je besluit. De situatie is namelijk niet veranderd.

5. Zo vergeet je je lessen niet

Plak een briefje, waar groot NEE op staat, op je bureau, computer … zodat je het niet vergeet.

Blijft grenzen stellen lastig?

Dan loont om te gaan onderzoeken wat er aan de hand is en hoe je nee zeggen kunt leren. Twijfel je hierover? Maak dan een afsprak voor een vrijblijvend adviesgesprek. Daarin bekijken we jouw situatie, en zal ik je mijn eerlijk advies geven over hoe ik denk dat jij dit het beste kunt aanpakken.

Maak een afspraak.

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *