5 tips om succesvol te solliciteren
Het is crisis, en je zoekt werk. Maar in sommige sectoren reageren honderden mensen op een vacature. Hoe moet je daar nou tussenkomen? 5 tips die je helpen om eindelijk aan de slag te kunnen!
Tip 1. Feit is: veel vacatures worden nooit gepubliceerd. Ze worden via via bezet, en daardoor hebben er meestal maar een handvol mensen van gehoord. Op gepubliceerde vacatures reageren honderden mensen. Reken zelf: via via maak je dus veel meer kans! Zorg er daarom voor dat je in contact komt en blijft met mensen, die werken waar jij graag wil werken, en die weten als er een vacature komt. Hoe je dat doet? Zoek bijvoorbeeld via LinkedIn of je eigen contacten interessante mensen, benader ze per mail en/of per telefoon en vraag, of je een keer langs mag komen om van hun ervaring te leren en te praten over hun baan/functie/kennis/organisatie/hoe ze daar gekomen zijn. Praat met ze om informatie te krijgen, niet een baan! Zeg op een gegeven moment wel dat je een baan zoekt, maar wees terughoudend – je wilt niet wanhopig lijken, ook al ben je dat. Vraag hun vervolgens weer om contacten, met die je kunt gaan praten, en breid zo je netwerk én je kennis uit.
Tip 2. Solliciteer vaak, maar niet te vaak. Vaak genoeg, zodat je altijd tenminste twee sollicitaties hebt lopen. Dat is goed voor je emotioneel evenwicht! Want het is over het algemeen makkelijker om met een afwijzing om te gaan als je kunt hopen op een volgende mogelijkheid. Solliciteer niet te vaak, omdat het dan onpersoonlijke brieven worden, die niet meer toegespitst zijn op de vacature. En dat merken werkgevers.
Tip 3. Solliciteer anders, val op! Speel met de vormgeving, gebruik de kleuren van het bedrijf, begin met een verrassende zin, voeg een voorstel toe. Leuk en succesvol voorbeeld: “Beste X, Ik zag uw vacature op … Deze functie is mij op het lijf geschreven en ik solliciteer er graag naar. Aangezien u naar alle waarschijnlijkheid ontzettend veel reacties krijgt op deze vacature, hou ik het verder kort en verwijs u graag naar mijn CV dat is bijgevoegd. Met vriendelijke groeten, Y”. Deze brief ontstond uit een impuls, maar was wel succesvol. Dus: ga experimenteren – je weet nooit wat werkt!
Heb jij verrassende ervaringen?
Tip 4. Solliciteer helder en gefocust: noem alleen vaardigheden en ervaringen, die met de functie te maken hebben. Anders ben je te generiek – er is dan altijd iemand die beter past bij een vacature. Pas ook je LinkedIn-profiel aan op wat je te bieden hebt.
Tip 5. Zeker als je werkloos bent of dreigt te worden, is solliciteren heftig. Afwijzingen hakken er altijd in, en veel mensen worden daardoor onzeker. Daarom: vergeet vooral niet om goed voor jezelf te zorgen: doe elke dag iets leuks, iets dat je goed doet, hoe klein ook. Je hebt het nodig om niet al te onzeker en gefrustreerd te worden, en je hebt het verdiend! Probeer ook te relativeren: een afwijzing voelt persoonlijk, maar is het niet. Tot op zekere hoogte is het toeval of je uitgenodigd wordt, zeker in de culturele sector, waar op sommige vacatures 500 – 1000 reacties komen.
Wat heeft jou geholpen om een baan te vinden? Waar liep je tegenaan? Deel je ervaringen met andere mensen!
Zoek je ondersteuning bij het maken van een (nieuwe) carrièrekeuze en de realisatie ervan? Kijk hier of neem contact op! Wil je regelmatig tips rondom loopbaan en stress ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse blog (laat je email achter rechts boven op de website).
Eigenlijk weten we het allemaal al wel natuurlijk (al handelen we er niet altijd na) maar af en toe een reminder om je scherp te houden, kan geen kwaad.
Zoals Nelleke zegt: wat is kennis zonder toepassing daarvan? Bar weinig, in mijn optiek. Kan daarom niet vaak genoeg herhaald worden. Ik solliciteer op vacatures voor uitvoerder, en ik merk dat er de laatste tijd wat meer ruimte is gekomen op de markt. Ik kom verder in rondes, krijg meer positieve reacties enzovoorts.
Precies! Stiekem weet iedereen wat wel en niet werkt als je gaat solliciteren, maar een opfrisser kan inderdaad nooit kwaad. Het is niet altijd eenvoudig om een nieuwe baan te vinden. In sommige regio’s is er gewoon weinig aanbod. Juist dan is het belangrijk om direct op te vallen en een goede indruk te maken.