Ben jij Anna?
Anna werkt op bijna elk kantoor. Anna is diegene die alles weet, overal voor zorgt, alles in de gaten houdt. Iedereen houdt van Anna, want ze is ontzettend aardig en betrokken. Soms zucht ze, roept ze een beetje boos tegen haar collega’s dat ze echt niet alles alleen kan doen. Dan mokt ze even, en vervolgens gaat ze gewoon weer door. Iedereen vertrouwt erop dat zij het regelt.
Anna is soms baas, soms advocaat, soms secretaresse. Ze is de spil van het kantoor, en ze gaat er bijna aan onderdoor.
Veel van de cliënten die bij mij komen hebben iets van Anna in zich:
- Ze willen het goed doen.
- Ze voelen zich overal verantwoordelijk voor.
- Ze gaan de confrontatie niet aan (of in ieder geval niet effectief).
- Ze werken hard.
- Ze raken oververmoeid.
Herken jij iets van Anna in jezelf?
Als je te veel op Anna lijkt, dan is dat niet alleen voor jou niet goed, maar ook voor jouw kantoor of organisatie niet.
Dat zijn mogelijke gevolgen:
- Jouw werkplezier neemt af en jouw werk-privé-balans verslechtert.
- Je raakt oververmoeid en het risico op een burnout is reëel.
- Omdat iedereen weet dat jij alles doet, gaan de anderen steeds minder of zelfs niets doen – het hoeft toch niet. Daardoor raak jij steeds gefrustreerder.
- Veel informatie is bij jou geconcentreerd. Als jij er niet bent, of als jij vertrekt, heeft de organisatie een probleem.
- Er worden meer fouten gemaakt omdat kennis en ervaring niet goed verdeeld zijn.
- Er ontstaan conflicten.
Er zijn geen makkelijke recepten voor alle Annas van deze wereld, voor jou. Want alleen met een paar trucjes kom je er niet. Maar je kunt wel beginnen met jezelf een paar vragen stellen:
- Wat maakt dat het voor jou zo belangrijk is om alles goed te doen?
- Wat zou er kunnen gebeuren als het mis gaat? Wat maakt dat dat zo erg is voor jou?
Als je ontdekt hebt wat het is (je bent bijvoorbeeld bang om afgewezen te worden of om door de mand te vallen), dan kun je gaan onderzoeken hoe je die angst kunt verminderen en/of verdragen.
Vervolgens kun je in een kleine, makkelijke situaties gaan oefenen hoe je het anders kunt doen.
- Zeg nee op een onbelangrijke vraag. Herhaal. Herhaal nog een keer. Als je het onder de knie hebt, ga dan een stap verder en zeg nee op een net iets lastigere vraag.
- Of je laat het een keer in de soep lopen. Doe niets, wacht, totdat iemand anders het oppikt. Je zult merken dat dat over het algemeen (na enige tijd) wel gebeurt. Als het je lukt om zo lang op je handen te zitten en niet in te grijpen, dan heb je een hele grote stap gezet.
Gefeliciteerd als je dit lukt!
Als dit je niet lukt, of als je het niet durft, dan is dat heel normaal. Want als jouw angst wat dieper zit, dan is inderdaad meer nodig dan alleen goede wil. Dan loont het om de hulp van een coach in te roepen. Terwijl je jezelf door de gesprekken beter leert begrijpen, kun je ontdekken hoe je op jouw geheel eigen manier de verantwoordelijkheid steeds meer daar kunt laten waar ze hoort.
Wil je hier meer over weten? Neem dan contact op met mij voor een vrijblijvend adviesgesprek.
PS. Vind je het lastig om grenzen te stellen? Lees dan dit artikel over het bewaken van grenzen.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!